StoryEditorOCM
Hrvatska‘neozbiljno‘

Četvrtaši i osmaši dobili različite rezultate nacionalnih ispita, koštali su nas tri milijuna eura; Pršte reakcije

Piše VIJESTI SD
7. lipnja 2024. - 22:24

Nakon što je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović održao konferenciju za novinare o rezultatima učenika, jučer je stigla isprika zbog pogreške u množenju bodova.

Nacionalni ispiti su predstavljeni kao velik projekt i njihovi rezultati neće utjecati na ocjene, ali će služiti kao baza za poboljšanje našeg obrazovnog sustava.

"Teško je reći tko je pogriješio, ali najveći dio odgovornosti je na onima koji su zaduženi za obradu rezultata"

No, čini se da su pali na ispitu jer su u samo dva dana učenici četvrtih i osmih razreda iz hrvatskog jezika dobili različite rezultate ispita, piše HRT.

image
Željko Puhovski/Cropix/arhiva

"U konačnim rezultatima je na nacionalnom ispitu iz hrvatskoga jezika došlo do promjene (korekcije bodova) zbog toga što se pri obradi rezultata pogreškom ostvareni bodovi učenika u zadatku pisanja nisu ponderirali (množili s dva).

Teško je decidirano reći tko je pogriješio, ali najveći je dio odgovornosti na onima koji su zaduženi za obradu rezultata", stoji u objašnjenju NCVVO-a.

Reakcije ne prestaju

Reakcije na grešku NCVVO-a ne prestaju.

"Što se tiče prepravljanja rezultata ispita, kao roditelj mislim da nije u redu. Jednostavno gubimo vjeru u sustav, u objektivno ispravljanje ispita. Djeca su pisala ispite tijekom ožujka i bilo je dosta vremena za objektivan ispravak", rekla je za HRT Tatjana Rađa, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Bol u Splitu.

"Nikako nije dobro da se neki važan projekt, a nacionalni ispiti su važan projekt, kompromitira prije no što je i počeo", govori Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

"Neozbiljno je ispalo, da je to bilo kod učitelja u razredu, svi bi se roditelji pobunili i učiteljica bi morala objašnjavati što i kako, a NCVVO se ispričao i sve ostaje na isprici koja je općenita i nejasna", kaže Dubravka Buković Sazdevski, učiteljica razredne nastave OŠ Borovje iz Zagreba.

"Pitamo se koliko su ti rezultati onda vjerodostojni. Nije jasno koji su kriteriji za to", rekla je Maja Mrvica, učiteljica razredne nastave OŠ Vodice.

Kaos u školama

Riječ je o ispitima koji koštaju tri milijuna eura i cijeli ožujak je bio njima podređen.

"Napravio se ogroman kaos jer smo morali zaustaviti nastavu da bismo otvorili prostor ispitima", kaže za HRT Marija Veronkica Cvjetković, učiteljica razredne nastave OŠ Bukovac iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 07:14