StoryEditorOCM
Hrvatskanaredba iz mostara

Biskup Petar Palić izdao dekret za Međugorje: ‘Vjernici nisu dužni vjerovati u nadnaravnost ukazanja‘

Piše Stanislav Soldo
19. rujna 2024. - 14:03

Nakon što je Vatikan izdao Notu "Kraljica mira - o duhovnom iskustvu vezanim za Međugorje" koju je, 28. kolovoza 2024. odobrio sam papa Franjo, a kojom se izjavljuje da su, s obzirom na navedeno duhovno iskustvo "ispunjeni uvjeti za nastaviti s odlukom nihil obstat", oglasio se biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić svojim Dekretom o "duhovnim iskustvom vezanim za Međugorje".

U biskupovom Dekretu, odnosno naredbi stoji da ništa ne priječi (nihil obstat) da se cijeni pastoralna vrijednost i da se promiče širenje ovog duhovnog prijedloga pa i mogućim hodočašćima te da su vjernici, kad je u pitanju pobožnost prema Mariji "Kraljici Mira" ovlašteni da je se pridržavaju na razborit način, iako to ne podrazumijeva odobravanje nadnaravnog karaktera fenomena o kojemu je riječ, uz ključnu napomenu da vjernici nisu dužni vjerovati u to.

Također, biskup Palić naglašava da su svećenici mostarske biskupije, prihvaćajući i poštujući odluku Svete Stolice, slobodni pristati ili ne pristati uz ovaj duhovni prijedlog, kao i da se Apostolskog vizitatora (kojega je imenovao Sveti otac za župu Međugorju, sada je to nadbiskup Aldo Cavalli op.a) poštuje i sluša u odlukama koje će donositi u situacijama koje se mogu pojaviti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 14:04