Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaDETALJI SUTRA

Beroš potvrdio da se od sutra mjere malo ublažavaju: Moći će raditi određeni dućani u sklopu tržnica. Moramo balansirati, život ne smije stati

Piše PSD
26. ožujka 2020. - 19:22
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Na RTL-u je gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš i iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.  

U emsiji RTL Danas odgovorio je na pitanje prijeti li Hrvatskoj talijanski scenarij.

"Po našim promišljanjima i planovima, nastojali smo napraviti sve ono što je moguće da spriječimo takav razvoj zbivanja u Hrvatskoj. Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi", naglasio je ministar.

Moram reći da smo prije neki dan odlučili da se ljudski potencijali grupiraju u tri grupe. Trećina liječnika je u okviru zdravstvenih ustanova i pruža im akutnu zdravstvena skrb, trećina liječnika je na raspolaganju za sekundarne i tercijarne centre, a trećina liječnika je kod kuće i na neki način ih čuvamo", kazao je Beroš. 

Na pitanje ima li novih slučajeva, Beroš je rekao da se obavljaju testiranja u Slavonskom Brodu i Ogulinu.

Komentirao je i svoju jučerašnji izjavu o petoj koloni. Naime, ministra je naljutila informacija da su pojedini liječnici namjerno sklanjali opremu kako bi prikazali stanje kao još lošije.

"Reagirao sam impulzivno, ali stojim iza svih zdravstvenih radnika koji su na prvoj crti i brinu za naše bolesnike. U tom trenutku naljutilo me prikazivanje lažnog stanja", rekao je Beroš za RTL.

Govorio je o mjerama u Hrvatskoj, jesu li uvedene prekasno i jesu li prerigorozne.

"Ne bih rekao da su mjere uvedene prekasno. Pokazuje se da smo među zemljama u kojima je spori rast i mjere su pažljivo balansirane iz dana u dan. Mi procjenjujemo njihovu važnost, tako smo za sutra najavili određeno smanjivanje tih mjera. Na tržnicama će moći raditi neki dućani jer život ne smije stati. Ali moramo pažljivo balansirati te mjere", rekao je Beroš.

Na pitanje da pojasni što se točno od sutra mijenja, rekao je:

"Novost od sutra je da će određeni dućani u sklopu tržnica moći raditi pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije i koje su prepisali epidemiolozi", pojasnio je ministar i rekao da će se svi detalji znati sutra.

Beroš je odgovorio i na pitanje hoće li se mjere produljiti i nakon što prođe ovih mjesec dana. 

"Vrlo je vjerojatno da će se mjere produljiti, ali to nije moguće u ovom trenutku predvidjeti."

#VILI BEROš#KORONAVIRUS

Izdvojeno