StoryEditorOCM
Hrvatskaministar obrane

Anušić: ‘Zatražit ću da se do kraja raščisti prodaja MORH-ova stana Anni Dujić! Preispitat ćemo upravljanje stanovima‘

Piše Slavica Lukić/JL
7. rujna 2024. - 13:08

Ministar obrane Ivan Anušić izjavio je za Jutarnji list da će tražiti da se do kraja raščiste okolnosti pod kojima je Anna Dujić, kćer predsjednika uprave Hrvatskih šuma, HDZ-ovca, Nediljka Dujića, prije četiri i pol godine povoljno otkupila stan u vlasništvu MORH-a.

"Tražit ću da se raščisti sve oko kupoprodaje stana o kojem pišu mediji. Iako je to stari slučaj koji nema nikakve veze s mojim mandatom, upravljanje imovinom kao i svi ostali procesi unutar Ministarstva obrane moraju biti transparentni i u skladu sa svim procedurama. Povodom ovog slučaja, ne prejudicirajući ništa, preispitat ćemo kako se u Ministarstvu obrane upravljalo stanovima"- izjavio je Anušić dao preko svoje glasnogovornice Ive Puljić Šego.

IZ Ministarstva poručuju da u ovom trenutku ni oni nemaju punu sliku o svim okolnostima prodaje ovog stana.

Navedenu izjavu ministar je dao u subotu, nakon što je Jutarnjii od Ministarstva obrane zatražiio jasniji i detaljniji odgovor od onoga kojeg su od njih dobili u petak popodne, o okolnostima pod kojima je Anna Dujić, kćer predsjednika Hrvatskih šuma Nediljka Dujića u ožujku 2020. ispod cijene, za svega 76.000 eura (830 eura po kvadratu) otkupila stan u vlasništvu MORH-a od 91 kvadrata Šibeniku.

Sudski postupak

Naime, u odgovoru kojeg je u petak kasno popodne Jutarnji list dobio od MORH-a, navodi se tek to da je Ministarstvo obrane protiv Dujića 2004. pokrenulo sudski postupak radi iseljenja iz toga stana, te da je njegova obitelj 2015. temeljem Odluke Vlade o prodaji stanova u vlasništvu države kojima upravlja MORH iz 2015. podnijela zahtjev kupnju toga stana. Navodi se i da je, nakon pozitivnog mišljenja Državnog odvjetništva na zahtjev o kupnji stana po tržišnoj vrijednosti, u srpnju 2020. Anni Dujić odobrena kupnja MORH-ova stana za iznos od 573.009,77 kuna (76.000 eura). Za sve ostale detaljnije informacije MORH nas je uputio da se obratimo Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koje je zastupalo MORH u sudskom sporu protiv Dujića, te i samoj obitelji Dujić.

image

Zgrada u Šibeniku u kojoj se nalazi stan vlasnice Anne Dujić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Međutim u ovoj stvari obitelj Dujić i nije najpouzdaniji izvor, a ODO Šibenik i tamošnji Općinski sud pred kojim je postupak o iseljenju vođen, ne rade do ponedjeljka kad ćemo od njih pokušati dobiti pouzdane i jasne informacije o ishodu sudskog spora o iseljenju iz državnog stana kojeg je 2004. Ministarstvo obrane pokrenulo protiv Dujića.

IZ MORH-ov odgovora kojeg je Jutarnji dobio, naime, nije jasno u čiju je korist sudski postupak iseljenja pokrenut 2004. okončan - u Dujićevu, kako je za 24. sata izjavio Nediljko Dujić, ili u korist Ministarstva obrane koje je zatražilo iseljenje Dujićevih iz državnog stana.

Zasad tek neslužbeno doznaju da je Općinski sud u Šibeniku pred kojim je postupak o iseljenju obitelji Dujić vođen, 2006. donio nepravomoćnu presudu da ta obitelj mora van iz vojnog stana u Šibeniku jer im je država obnovila u ratu razrušenu obiteljsku kuću u selu Ićevu. Riječ je o selu udaljenom desetak kilometara od Skradina, u kojoj je Nediljko Dujić imao prebivalište do 1991. Dujić se, kako neslužbeno doznajemo, na prvostupanjsku presudu žalio, ali je Županijski sud u Šibeniku odbio njegovu žalbu i potvrdio prvostupanjsku odluku Općinskog suda u Šibeniku o iseljenju. Naime, u trenutku kad država vlasniku obnovi u ratu uništenu kuću, on je dužan državi vratiti stan koji mu je služio kao privremeni smještaj.

Kako je ostao u stanu?

Ako su navedene, neslužbene informacije točne, ostaje nejasno kako je Dujić s obitelji nakon pravomoćne presude o iseljenju iz 2008. mogao neometano ostati u stanu i Šibeniku i u njemu dočekati donošenje Vladine uredbe iz 2015. o otkupu stanova u vlasništvu MORH-a. Također je, barem zasad, nejasno kako je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku koje je najprije od 2004. do presude 2008. zastupalo MORH u sudskom sporu za iseljenje Dujića iz državnog stana, 12 godina kasnije, 2020.moglo dati pozitivno mišljenje Anni Dujić za otkup MORH-ova stana iz kojeg se obitelj prema presudi iz 2008. morala iseliti.

Još uvijek je, dakle, puno rupa i nejasnoća u načinu stjecanja i kupnje velikog MORH-ova stana u Šibenku kojeg Anna Dujić prema dostupnim informacijama danas iznajmljuje turistima.

image

Zgrada u Šibeniku u kojoj se nalazi stan vlasnice Anne Dujić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

List 24sata je ovog tjedna objavio da je Nediljku Dujiću državni stan u Šibeniku od 91 kvadrat kao tadašnjem hrvatskom policajcu dan na korištenje u rujnu 1991., da je taj stan 1992. zajedno s Dujićem predan na upravljanje MORH-u, da ga njegova obitelj neprekidno koristi do danas i nakon što im je u ratu spaljena obiteljska kuća obnovljena, te da ga je Dujićeva kćer, Anna koja se "proslavila" ovog ljeta vrijeđanjem policajaca i vatrogasaca pred kamerama RTL-a u jeku požara u zaleđu Skradina, i otkupila 2020. po cijeni trostruko nižoj od tržišne.

Slučaj Nediljka Dujića, kad je posrijedi korištenje državnih stanova od strane istaknutih HDZ-ovaca još godinama nakon što za to isteknu zakonski uvjeti, nije nažalost i jedini. Sjetimo se slučaja bivšeg dugogodišnjeg HDZ-ova župana Sisačko moslavačke županije, Ive Žinića čija je obitelj državni stan od 82 kvadrata u zagrebačkom kvartu Borovje kojeg je Žinić dobio na korištenje ratne 1994.. koristila sve do 2021. iako mu je država već u kolovozu 1995. na korištenje, a tri godine kasnije i u vlasništvo darovala atraktivnu obiteljsku kuću srpske obitelji Paspalj u Glini.

No za razliku od predsjednika uprave Hrvatskih šuma, Nediljka Dujića, čak ni bivšem Sisačko moslavačkom županu Ivi Žiniću nije pošlo za rukom povoljno otkupit vojni stan na Borovju. Nakon što su mediji otkrili da ga njegova obitelj godinama bespravno koristi, morao ga je napustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 07:52