StoryEditorOCM
Hrvatskanepoštena praksa

Agencija kaznila poznati trgovački lanac zbog cijene brašna, ‘odrezala‘ im 1,3 milijuna kuna kazne

Piše Vijesti SD
27. lipnja 2024. - 12:31

Upravni sud u Zagrebu je donio presudu kojom je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev trgovačkog lanca Spar u upravnom sporu protiv rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija je još prije tri godine utvrdila da je Spar koristio nepoštenu trgovačku praksu prilikom prodaje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene te mu izrekao kaznu od 1,3 milijuna kuna (oko 173.000 eura), doznaje portal Danica.

Presuda Upravnog suda još nije pravomoćna jer je Spar podnio žalbu Visokom upravnom sudu RH. Postupak je pokrenut nakon prijave dobavljača brašna i sumnje u “nametanje nepoštenih trgovačkih praksi prodajom krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene”.

Kako je utvrdila Agencija, Spar je tri dana, od 9. do 11. studenoga 2018. godine “krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod brašno po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu zakona”.

“Brašno je u tom razdoblju prodavao po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu toga proizvoda s porezom na dodanu vrijednost, i to ukupno 271 komada brašna, za koje je izdano 211 računa”, navodi se u rješenju Agencije.

Uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Sparu je izrečena upravno–kaznena mjera u visini od 1,3 milijuna kuna, doznaje Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 12:32