StoryEditorOCM
Crna kronikavrije nezadovoljstvo

Žene splitskih istražnih zatvorenika: ‘Krše nam se Ustavna prava. Mogli bi i naši muževi krenuti u štrajk na Bilicama‘

Piše Marko Didić
20. srpnja 2023. - 11:20
‘Razočarani trenutnom situacijom koja se odvija u hrvatskom pravosuđu upućujemo javni medijski apel predsjedniku Županijskog suda u Splitu Brunu Kleinu‘, poručuje supruge istražnih zatvorenikaDuje Klarić/Cropix, Paun Paunović/Cropix

Vrije nezadovoljstvo kod istražnih zatvorenika u Zatvoru Split, ali i u njihovim obiteljima. Mnogi od njih su mladi očevi koji su nedavno dobili dijete ili koji imaju djecu od jedne do tri godine,a oni tu svoju djecu i supruge ne viđaju, iako imaju zakonsko pravo na to. Istovremeno u Zagrebu i Rijeci se dozvole za posjet na sudovima normalno izdaju iako je i tamo štrajk.

Sve je počelo sa štrajkom zaposlenika u pravosuđu 5.lipnja ove godine kada najuži članovi obitelji pritvorenika zbog štrajka nisu dobili dozvole za posjete Zatvoru Split koje odobrava sudac istrage,ali ga protokoliraju zapisničarke koje štrajkaju.

To je trajalo puna tri tjedna,dakle nitko nije zbog štrajka tri tjedna nije dobio dozvolu za posjet, a onda je sam predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein naredio službenicama da se dozvole ipak izdaju iako štrajk traje jer je čovjek svjestan da se neizdavanjem tih dozvola krši ustavno pravo zatvorenika. Dozvole su izdavane dva tjedna nakon Kleinovog naređenja,ali od ovog utorka je opet sve po starome.

Ljuti zbog toga što im je ministar Ivan Malenica rekao da neće platiti dane provedene u štrajku, štrajkači su odlučili "pojačati gas" i opet ne izdavati dozvole tako da posjeta pritvorenicima u ovaj utorak nije bilo.

Zato su nam se obratile supruge istražnih zatvorenika s priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti.

"Razočarani trenutnom situacijom koja se odvija u hrvatskom pravosuđu upućujemo javni medijski apel predsjedniku Županijskog suda u Splitu gospodinu Brunu Kleinu. Iako ne osporavamo pravo pravosudnih službenika na borbu za bolje uvjete,primorani smo izići u javnost i podignuti glas jer se ovime krše i naša prava koja su nam zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Prisiljeni smo se boriti za ono što nam je ustavom omogućeno i sukladno tome ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje,čak ni u situaciji štrajka. Zbog toga vas obavještavamo da smo spremni odgovoriti na akciju štrajka novim štrajkom istražnih zatvorenika Zatvora u Splitu za kojeg držimo da je nužan i hitan,a sve s ciljem da omogućimo onom što nam i zakonom pripada, a to su posjete naših obitelji koje su kao posljedični događaj ovog štrajka - onemogućene."

Posjete zatvorenicima i pritvorenicima se realiziraju utorkom i svako prvu i treću nedjelju u mjesecu. Pritvorenici imaju pravo tada na 15 minutni posjet preko stakla i razgovor na telefon sa svojom suprugom,a ako mu u posjetu sa suprugom dođe i dijete posjeta traje trideset minuta i to u posebnoj sobi sa štrumfovima i ostalim likovima iz crtića,da dijete ne shvati da je u strogo kontroliranom ozračju.

Tu pritvorenik može zagrliti i poljubiti žena i dijete i imati kontakt s njima zagrljajem ili dodirom.

Svaki od pritvorenika ima pravo na trideset minuta razgovora tjedno preko telefona s članom svoje obitelji,a to može potrošiti odmah ili minute raspoređivati po tjednoj potrebi.

Jedino tako za sada i komuniciraju, a nezadovoljstvo se pojačava.

Kontaktirali smo i predjednika Županijskog suda u Splitu Brunu Kleina koji nam je rekao."Dozvole se normalno izdaju, ja nisam opozvao svoju naredbu od prije dva tjedna i zato me čudi da posjeti pritvorenicima nisu mogući od utorka zbog neizdavanja tih dozvola. Dosta je ljudi na godišnjem,utvrdit ćemo što se točno dogodilo,ali nikave moje naredbe o izdavanju dozvola nisu opozvane a i sam predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je izdao naredbu da se dozvole moraju izdavati i za vrijeme štrajka kako se ne bi kršila ustavna prava zatvorenika i pritvorenika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:10