StoryEditorOCM
Crna kronikaUSKOK U AKCIJI

Pogledajte privođenje bivšeg šefa Hrvatskih cesta - kuću u najelitnoj osječkoj ulici satima su mu pretraživali...

Piše vijest sd, V.M./JL, Hina
21. rujna 2024. - 08:56

NOVO

O uhićenjima se oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u potpunosti podržava rad istražnih tijela u svakom slučaju, a pogotovo kad postoje sumnje na korupciju na najvišim razinama.

Današnji slučaj ne možemo dodatno komentirati jer u ovom trenutku nemamo više saznanja od onih iznesenih u medijima, no ističemo kako je za nas ključno da se ovakvi događaji rasvijetle u postupku koji slijedi - kazali su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Potpredsjednici Vlade i ministri Ivan Anušić i Tomo Medved rekli su u subotu u Vukovaru da ne mogu komentirati današnja uhićenja više osoba zbog korupcije, među kojima i bivšeg predsjednika Uprave Hrvatski cesta Josipa Škorića jer je to u nadležnosti DORH-a i USKOK-a, javlja Hina.

- Ne mogu komentirati jer je u ovom trenutku to stvar istrage i DORH-a. Naravno da me iznenadilo - izjavio je novinarima ministar obrane Anušić u Vukovaru, gdje je, zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom nazočan na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice bitke za Vukovar i ustroja 204. brigade Hrvatske vojske. 

I ministar Medved također je novinarima rekao da ne zna ništa više od onoga što je objavljeno u medijima, naglasivši kako Vlada u proteklih osam i pol godina nema utjecaj na pravosuđe.

- To je nadležnost DORH-a i USKOK-a i vjerujem da će uskoro izaći s cjelovitim informacijama uslijed kojih elemenata ih se tereti - dodao je.

Budući da je uhićeni bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić član HDZ-a,  Medved je objasnio kako će se o njegovom slučaju odlučivati po redovitoj proceduri.

- Na žalost imali smo sličnih situacija i stranka je tu vrlo jasna, nulta stopa tolerancije na svaki oblik kriminala - istaknuo je.

O Škorićevoj statusu unutar stranke prvo bi, prema stranačkom statutu, trebao raspravljati Časni sud osječke Gradske organizacije HDZ-a, a njegovo članstvo trebalo bi biti zamrznuto do pravomoćnosti presude.

13:20

Josip Škorić odveden je policijskim kombijem nakon pretresa kuće. Policijska pretraga kuće u Osijeku u kojoj stanuje u subotu uhićeni bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, kojeg se sumnjiči za koruptivna djela iz domene gospodarskog kriminala, završena je iza 12:30.

Nakon što su mu pretražena kuća i druge prostorije u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, Josip Škorić je u pratnji policije odveden policijskim kombi-vozilom.

image

Josip Škorić

Vlado Kos/Cropix
image

Akcija USKOK-a ispred kuce Josipa Škorića

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Sve je bilo po uobičajenoj proceduri u ovakvim slučajevima - javlja Jutarnji list. Ispred Škorićeve kuće u ulici Otokara Keršovanija, koja se smatra jednom od najelitnijih osječkih ulica, s vilama izgrađenim 30-ih godina prošloga stoljeća koje su i danas na cijeni i smatraju se vrijednim rezidencijalnim blokovima, bila su parkirana civilna policijska vozila, a jedan je uniformirani policajac stajao na ulazu u kuću.

Unutra su, pak, istražitelji pregledavali sve što bi im moglo poslužiti u dokazivanju Škorićeve krivnje. U jednom trenutku, nešto iza 12 sati njih je nekolicina izašla u dvorište, a s njima je bila i Škorićeva supruga. Fotografirali su parkirane automobile u dvorištu te pregledali pomoćne prostorije.

Oko 12,40 sati Škorić je ušao u policijski kombi s kojim je odvezen u Zagreb. U isto vrijeme istražitelji su bili i u obiteljskim kućama Zorana Škorića i Sande Bajtl, ali i u sjedištu Osijek Koteksa u Šamačkoj ulici u Osijeku.

Uskok je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor, o čemu će, kako ističu, pravodobno obavijestiti javnost.

12:26 - Jutros je snimljena policija ispred kuća troje uhićenih: Josipa Škorića, Zorana Škorića i Sande Bajtl.

Fotografije pogledajte u nastavku:

image

Akcija USKOK-a ispred kuce Josipa Škorića

Vlado Kos/Cropix
image

Akcija USKOK-a ispred kuce Josipa Škorića

/Cropix
image

Kuća Zorana Škorića, predsjednika uprave Osijek Koteksa

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Zorana Škorića, predsjednika uprave Osijek Koteksa

Vlado Kos/Cropix
image

Akcija USKOK-a u Osijeku, ispred kuće Josipa Škorica

VLADO KOS/Cropix

11:08 Premijer Andrej Plenković na press konferenciji se kratko osvrnuo na uhićenja u Slavoniji. Rekao je da ništa ne zna o tome osim onog što piše u medijima, da ne zna što se događalo, ali je i dodao da mu Josip Škorić prije mjesec dana nije objasnio razloge svoje naprasne ostavke.

Uhićeni Škorić preživio je sve političke promjene u zadnjih 20 godina, a onda naglo dao ostavku; sukobio se s Anušićem 

10:39 Uhićena Sanda Bajtl je direktorica tvrtke Structivo d.o.o.. Iako se pojavila informacija da se istražuju poslovi njezine tvrtke Structivo vezani za postavljanje ograde na Pelješkom mostu, Jutarnji list neslužbeno doznaje da taj posao ipak nije predmet istrage, nego poslovi vezani uz osječku obilaznicu, između ostaloga postavljanje i održavanje bukobrana na toj cesti.

10:00 Jutarnji list doznaje da je razlog uhićenja namještanje poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici. USKOK sumnjiči da je Škorić namještao poslove, a zauzvrat je bio "nagrađen".

Pozamašna imovina bivšeg šefa Hrvatskih cesta: pet stanova, jedna kuća, štednja od 120.000 eura...

9:22 Glavna meta ove USKOK-ove akcije je Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a osim njega uhićen je Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa, javlja Jutarnji.hr. Uhićeni Josip Škorić i Zoran Škorić su inače bratići. Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl.

N1 neslužbeno doznaje da su među spornim stvarima koje se istražuju i radovi na postavljanju rasvjete na Pelješkom mostu.

Podsjetimo, Škorić je u kolovozu podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta.

Veliki udarac za ministra Butkovića: predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić podnio ostavku!

image

Josip Škorić, bivši predsjednik uprave Hrvatskih cesta

Goran Sebelic/Cropix

Jutarnji list je tada pisao kako se radi o potpuno neočekivanoj vijesti jer je riječ o jednom od najbliskijih suradnika ministra prometa Olega Butkovića. Prema tada dostupnim informacijama on je mandat na raspolaganje ministru dao još 28. svibnja te je tvrdio mu je dosta i da želi otići.

- Kad negdje provedeš toliko godina onda svakako to nije laka odluka, no nikako nije ishitrena. Više puta sam proteklih godinu dana razgovarao na tu temu, a još u svibnju sam i službeno obavijestio ministra da namjeravam ići. Ponosan sam na sve projekte koje smo proveli u ime Vlade RH, a koji su unaprijedili život građanima, a neki od njih će ostati upisani u povijest. Tvrtka je posložena i stabilna. Pred Hrvatskim cestama su novi veliki projekti i vjerujem da je sad najbolje vrijeme za nove snage - pisalo je u Škorićevoj pisanoj oproštajnoj izjavi koju je Jutarnji dobio iz Hrvatskih cesta.

image

Akcija USKOK-a u Osijeku, ispred kuće Josipa Škorica

image

Akcija USKOK-a u Osijeku, ispred kuće Josipa Škorica

VLADO KOS/Cropix

09:03

O uhićenjima u tri hrvatska grada oglasila se i policija, javlja Jutarnji.hr:

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području Zagreba, Osijeka i Vukovara.

RANIJE

U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje po nalogu USKOK-a provodi PNUSKOK.

Navedene radnje provode se na području Zagreba, Osijeka i Vukovara u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 16:22