StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (20)

Trogodišnje dijete nožem je ubo toliko puta da je drška pukla, višestrukog ubojicu i silovatelja zaustavilo pokajanje

Piše Petar Čikeš
7. srpnja 2024. - 23:22

Amerikanac Kenneth Granviel odlukom savezne države Teksas skončao je u zatvoru Huntsville primivši smrtonosnu dozu otrova iz injekcije. Takvu sudbinu u očima američkog pravosudnog sustava zaslužio je jer je počinio razumu nedokučive zločine. Granviel je u razdoblju od godinu dana u dva krvava pohoda ubio sedam osoba. Među njegove žrtve spadaju i djeca životne starosti od dvije i tri godine.

Granviel se 8. listopada 1974. dovezao do stana u kojem je živjela obitelj njegove tadašnje djevojke Everlene. Pokucao je na vrata nakon čega su ga ukućani pustili unutra. U to vrijeme u stanu su bile Everlenine sestre, 21-godišnja Laura i 19-godišnja Linda, njihova 24-godišnja sestrična Martha i dvoje djece, trogodišnji Steven i dvogodišnja Natasha. Granviel je otišao u kuhinju, zgrabio nož i naredio ukućanima da se jedan po jedan svežu konopom. Ubrzo su svi bili vezani i začepljenih usta.

Zatim je odveo Lauru u spavaću sobu, gdje ju je počeo silovati. Tada je Natasha počela plakati, što je navelo Granviela da ju napadne nožem i ubije. Sljedeća je bila Linda, koju je zadavio komadom tkanine. Dvogodišnjeg Stevena je gurnuo u ormar te ubo toliko puta da je drška noža pukla. Nakon što je nabavio još jedan nož iz kuhinje, nastavio je silovati Lauru prije nego što joj je zadao smrtonosni ubod nožem.

image

Huntsville - zatvor u kojem je Kenneth Granviel 20 godina čekao izvršenje smrtne kazne

Chantal Valery/Afp

Nakon toga je neko vrijeme razgovarao s Marthom u istoj prostoriji u kojoj je upravo ubio njezinu rođakinju, a zatim je i nju ubio. Granviel je ispraznio iz torbica svojih žrtava sav novac i dragocjenosti koje je mogao pronaći, te napustio stan. Unatoč njegove poveznice s nesretnom obitelji, Granviel nikada nije bio osumnjičen. Prema kasnijim svjedočenjima, Granviel je povremeno u društvu raspravljao o ubojstvima, govoreći da čovjeka koji je to počinio treba objesiti.

Granviel je iduće godine u veljači namamio u svoj stan 24-godišnju Betty Williams. Potom joj se prišuljao iza leđa i napao ju. Skinuo joj je odjeću i počeo je silovati, ali ga je u zlodjelu prekinula njegova poznanica, 21-godišnja Vera Hill, koja ga je upravo tada došla pitati za savjet u vezi poreza.

Prije nego što je uspjela ući u stan, Granviel je iz kuhinje uzeo nož, a zatim je nasrnuo na Veru. Zabadao je nož u njezin trbuh i leđa sve dok nije pala na tlo. Ubivši nesretnu Veru Hill vratio se u spavaću sobu, gdje je nastavio s napadom na Betty Williams. Ubrzo potom je napustio stan.

Vozeći se gradom oteo je jednu djevojku i doveo ju u svoj stan. Dok ju je silovao, čuo je zvukove iz susjedne sobe. Tada je otkrio da je Betty Williams još uvijek živa i da pokušava zaustaviti krvarenje svojih rana, samo da bi joj Granviel rekao da prestane, što je ona i učinila te preminula.

image

Zatvorska komora u kojoj se izvršavaju smrtne presude injekcijom (ilustracija)

/Afp

Zbog osjećaja krivnje, Granviel se odvezao do lokalne baptističke crkve Pilgrim‘s Galilee i tu pronašao pastora Roya Leeja Spearmana s kojim se odvezao do policijske postaje. Na putu do policijske postaje Granviel je rekao da želi biti izdvojen iz društva i da više ne želi nauditi nevinim ljudima. U policijskoj stanici Granviel je priznao svih sedam ubojstava.

Nakon priznanja, Granviel je odmah pritvoren. Sljedećeg dana odveo je policajce u svoj stan, gdje su otkrili dva tijela. Američki sud osudio je Kennetha Granviela na smrtnu kaznu. Dvadeset godina nakon što je počinio svoja zlodjela Granviel je pogubljen smrtonosnom injekcijom u zatvoru Huntsville 27. veljače 1996. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 02:19