StoryEditorOCM
Crna kronikazvali i policiju

Triler u bolnici Vrapče: pacijent se zaljubio u liječnicu, umiješao se i njezin nadređeni, a onda se sve otelo kontroli

Piše hajdi karakaš jakubin/JL
31. svibnja 2024. - 11:28
Dr. Ivan Ćelić je bio meta pacijenta Psihijatrijske bolnice Vrapče koji mu je slao neprimjerene, pa i prijeteće porukeCropix/

„Ovako doktore, sad ćemo s Vi preć na Ti. Jako si me razočarao kao vjernik kao čovjek kao doktor. Doktorica je moja žena, točka. Sa mnom ti nisi ovce čuvao, ja nijesam čoban i ako ni to nije grijeh, grijeh je samo biti lopov i kriminalac k‘o neki. Ja nijesam ti dragi zastupniče i doktore (...) ne znam koje su ti pobude, ali ja ću ti rasturit zablude, još jednom mi pomeni policiju tebi će trebati doktor jesi me razumio? ... je moja žena i točka i o mojim ženama nitko, nitko si neće dopustiti neke stvari pa ni ti, i molim te još jednom mi pomeni policiju je*eš ti meni sve tebi će trebati doktor, sad ti shvati ovo k‘o prijetnju. Ja se ne prijetim ne ja kažem lijepo kulturno ljubazno ajde me ne poslušaj paš vidjet ja to ne bi uživajte. Uživaj mi nemoj bit tužan."

Ovo je autentični sadržaj poruke koju je dr. Ivan Ćelić, predstojnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju PB Vrapče, primio od 43-godišnjeg Puljanina, dugogodišnjeg pacijenta, nakon što mu je priopćio da mora napustiti poznatu Kliniku u zapadnom dijelu metropole, piše Jutarnji list.

Razlog? Protivljenje njegovoj emotivnoj vezi s doktoricom Klinike, a osim tih direktnih prijetnji psihijatru kroz glasovnu poruku na telefon, poručio je i preko dvoje djelatnika bolnice da će se s njim obračunati. Bilo je sve to dovoljno da Ćelić osjeti strah za vlastiti život i sve prijavi policiji koja je Puljanina odmah uhitila.

- Ma ja sam krivo shvaćen. Doista sam poslao doktoru spornu poruku, ali sam mislio da ću se s njim obračunati pravno, a ne fizički. A kad sam mu rekao da će mu trebati doktor, mislio sam da će mu trebati psihijatar, a ne neki drugi doktor jer sam mislio da će poludjeti kao i ja. Sve je to rečeno u afektu i žao mi je. Doktor Ćelić je moj prijatelj i pomaže mi od 2012. godine - rekao je organima progona osumnjičeni 43-godišnjak.

Psihijatar Ivan Ćelić otkriva, pak, da se dotični na njegovu odjelu doista liječi od 2012 godine te da je krajem 2023. primijetio da su jedna doktorica s Odjela i taj pacijent u vezi. Razgovarao je s njima oboje, ali oni u tom odnosu, tvrdi, nisu vidjeli nikakav problem.

image
Darko Tomas/Cropix

- Razgovarao sam s doktoricom u više navrata i napomenuo joj da je sudjelovala u terapijskom procesu dok je on bio bolnički pacijent. Ona mi je potvrdila da su u vezi bili oko tri mjeseca. Rekao sam joj da radi nastale situacije ona više ne može biti njegova liječnica, niti se on može više liječiti na našem Odjelu. Pokušao sam joj objasniti i da je takav odnos neprofesionalan, neetičan i da nije dobar ni za nju ni za pacijenta - objasnio je Ćelić istražiteljima, prisjetivši se da mu je doktorica jednom prilikom rekla da joj je taj pacijent došao na vrata kuće i da su joj se ukućani prepali, ali i da se unatoč tome svejedno nastavila s njim viđati.

Pacijentu je, dodao je dalje, ponudio drugu zdravstvenu ustanovu za liječenje s obzirom na to da mu je potrebna stalna liječnička skrb. Ali, kako mu se potom, u međuvremenu, zdravstveno stanje pogoršalo, radi čega je smješten u drugu psihijatrijsku ustanovu, od tada, pak, osumnjičeni pacijent govori, kaže psihijatar, da je "postao doktoričin muž, da je povezan s tajnim službama te da ga se prati i da će sve to nekako riješiti preko svojih kanala".

- Nakon toga, bivši mi je pacijent počeo slati poruke na mobitel te pisao o doktorici kao svojoj ženi i da se ne miješam u njihov odnos. Čak je 1. veljače u 6:40 sati došao sa psom u krug bolnice ispred zgrade našeg Odjela. O tome me obavijestila sestra, a i on sam mi je poslao svoju lokaciju preko WhatsAppa gdje se nalazi. Nazvao sam ga i zamolio da ode. Razgovor je bio pristojan i poslušao me. Da bi sutradan oko 11 sati ponovno došao u krug bolnice i prenio poruke preko sestre jednog pacijenta. Tri puta sam ga zamolio da napusti Odjel i spomenuo mu policiju. Ja sam potom otišao u svoju kancelariju, a on je krenuo prema ordinaciji doktorice s kojom je bio u vezi. To mi je rekla kolegica pa sam i ja otišao do te ordinacije, pokucao i pozvao doktoricu van, a on je otišao s Odjela, ali je ostao u krugu bolnice. I tada je on rekao terapeutima s drugog Odjela da će se sa mnom obračunati, a u 12:27 sati sam zaprimio njegovu dugu glasovnu poruku - prisjetio se još doktor Ćelić, koji se potom obratio policiji za pomoć zato i jer se radi o "osobi s duševnim smetnjama koji najvjerojatnije konzumira droge i čije ponašanje može biti nepredvidivo i opasno", piše Jutarnji list.

image
Darko Tomas/Cropix

Jedna od djelatnica bolnice koja se kroz svoj rad susretala s optuženim pacijentom i kojoj je isti rekao da će se s doktorom obračunati rekla je da je taj pacijent psihički bolesna osoba, ali da kod njega nije do tada primjećivala znakove agresivnosti.

- Nije sklon laganju, ali puno priča o svemu i svačemu. Pa je tako rekao i da mu je jedna doktorica žena i da je s njom u vezi. A tog sam ga 2. veljače srela u hodniku Odjela. Kazao je da ga je doktor Ćelić izbacio i rekao mu zvati policiju. Bio je uzrujan te je povišenim tonom govorio kako će nešto spojiti na kisik i dići u zrak, ali nisam shvatila što je točno mislio. Moj kolega mi je, pak, taj dan rekao da ga je taj čovjek ometao u radu dok je bio s drugim pacijentima te ga je žicao cigarete i govorio da mu je doktorica žena - kazala je djelatnica PB Vrapče koja je o svemu odmah obavijestila Ćelića.

Za vještaka psihijatra, osumnjičeni ima miješani poremećaj ličnost i godinama je u supstitucijskoj terapiji. A ako mu se dalje ne osigura nužno psihijatrijsko liječenje, opasan je za okolinu jer postoji značajna opasnost, kaže vještak psihijatar, da će ponoviti kazneno djelo pa i ono težeg stupnja, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 11:30