StoryEditor
Crna kronikaODABRANA META

Splitski odvjetnik ne želi nagađati tko mu je pokušao zapaliti automobil: smeta li nekome Kasalov angažman mimo Hajduka?

Piše Marko Didić
23. svibnja 2020. - 18:06
Denis Jerković/HANZA MEDIA

Voli ljude, nije arogantan ni samodopadan, hvalisanje je za njega nepoznati pojam. Davno je u profesionalnom smislu prerastao granice ovog grada, a opet je uspio zadržati komad svog mira, izbjegavajući medije jer nije želio da se piše o njemu. Riječ je o 37-godišnjem splitskom odvjetniku Tomislavu Kasalu.

No, nekad te događaji jednostavno izbace u fokus interesa javnosti, a to se ovom samozatajnom bivšem junioru Hajduka dogodilo dva puta u zadnjih 40-ak dana. I oni koji ga nisu poznavali, “upoznali” su ga kada je na svim vijestima sredinom travnja osvanulo da “Hajdukov odvjetnik Kasalo zastupa trenera Nenada Bjelicu u razgovoru oko raskida ugovora sa Dinamom”, a onda je u četvrtak navečer opet postao tema novinarskih napisa jer su mu besprizorni anonimni likovi u Stobreču u četvrtak oko 21.30 sati htjeli zapaliti parkirani automobil dok je večerao sa društvom u tamošnjoj pizzeriji.

Znali su što im je meta

Dva muškarca koji su se dovezli na motoru bez registarskih oznaka imali su sve vrijeme kacige na glavi dok su stavljali na zadnju automobilsku gumu kockicu koja poboljšava potpaljivanje vatre te su je i zapalili, točno ispod otvora rezervoara vozila. No brzo je reagirao vlasnik pizzerije, ugasivši vatru te je tako spriječio možda i totalnu štetu na vozilu mercedes E klase 220 CDI proizvedenom 2017. godine.

image
Tomislav Kasalo
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Kasalo bi najradije da se o ovoj temi uopće ne piše, no opet je svjestan interesa javnosti pa je nakon događaja novinarima izjavio:

- Ne radi se o nikakvom većem oštećenju, oštećena je pretežno boja. Automobil je bio u voznom stanju, a policija je odradila očevid. Bitno da nema većeg zla, a stvarno nemam ideje o počinitelju - kazao je tada i na tome stao.

Ni to što je gore potpisanog novinara počastio svojim prvim velikim intervjuom u životu, objavljenim u našoj reviji “Naprid bili” u listopadu 2014., nije bila dovoljna ulazna karta da nam Kasalo kaže nešto više. A on je legalist i ne želi policiji otežavati posao koji neće biti lagan.

Pouzdano doznajemo da Kasalu nitko nije prijetio pa nije ni imao što prijavljivati policiji. Partner je s odvjetnikom Hrvojem Rajićem koji se, kao ni on, ne bavi kaznenim pravom, klijentima posvećuje sve svoje znanje, vrijeme i brigu... Dakle, stvarnih razloga nema da se Kasalu ovako nešto napravi pa neki odlaze u razmišljanja da požar možda nisu podmetnuli oni kojima je smetao Kasalov odvjetnički angažman mimo Hajduka?

Kasalo nije zaposlenik Hajduka niti je odvjetnik koji tamo prima redovitu plaću i ne može ga se prozivati da je napravio nešto “pogrešno” ako zastupa nekoga i pored Hajduka. Kasalo, inače, zastupa Hrvatsku udrugu “Nogometni sindikat”, a prije tri godine postao je član FIFA-ine Komisije za rješavanje sporova na relaciji igrač - klub. Ta Komisija ima ukupno 27 članova i Kasalo je u njoj jako angažiran te često putuje. Među klijentima su mu i igrači Ivan Perišić, Andrija Balić i Lovre Kalinić.

‘Spor za vrhunski nogomet’

Prigodom odlaska Nikole Vlašića iz Hajduka u Everton, Kasalo je zastupao Hajduk u prijeporu s obitelji Vlašić oko podjele novca koji je splitski klub dobio na ime odštete. Na kraju je ostvaren sporazum, pa nije trebalo ići na arbitražu. Zastupao je i Ivana Perišića za njegova prelaska iz Intera u Bayern, kao i niz drugih nogometaša.

Uz predsjednika Hajduka Marina Brbića i sad već bivšeg dopredsjednika Lukšu Jakobušića, predstavljao je Hajduk na prošlogodišnjem sastanku predstavnika svih deset hrvatskih prvoligaških klubova, na kojem je Hajduk predložio povratak pravnog statusa Udruge prvoligaša.

- Kao igrač je bio veliki znalac, ali malo spor za vrhunski nogomet. Sve što nije stigao zatvoriti na terenu kao klinac, uspio je u odvjetničkom poslu - govore nam ljudi koji poznaju Kasala desetljećima i koji se iskreno čude da u Splitu postoji netko tko ima srce krenuti na, kako kažu, “tako dobrog čovjeka, stručnjaka i hajdukovca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 18:46