StoryEditor
Crna kronikanije na liječenju

Ponašanje Splićanina brine sve koji se nađu u njegovoj blizini, on prijeti lukom i strijelom, a roditelje je strah poslati djecu u školu

Piše PSD
15. lipnja 2021. - 17:40
Sibenik, 050321. Pirotehnicari policije uklonili su bombu pronadjenu na gradilistu POS zgrade na Biocima.Niksa Stipanicev/Cropix

Prošloga tjedna u srijedu u poslijepodne jedan Splićanin je maltretirao cijeli kvart vičući, prijeteći i psujući, a u rukama je držap samostrel. Odveden je kod liječnika kojeg je sam izabrao, a koji ga je odmah pustio. 

Muškarac je prenoćio u pritvoru nakon čega je proveden sucu za prekršaje pa pušten na slobodu nakon kraćeg postupka.

Sljedeći dan oko 11 sati ušao je neovlašteno u obližnju osnovnu školu jer je vjerovao da je njegov sin žrtva zlostavaljanja gdje je galamio i prijetio. Najprije je, prema izjava svjedoka, udario vlastitog sina, a potom ga odgurnuo i zvučno udario jedna vrata.

Dva tjedna nakon tog incidenta, suzavcem je poprskao dvije osobe, a potom izvadio luk i strijelu te iznova prijetio.

Policija ga je privela i odvela liječniku koji ga je ponovno odlučio ne zadržati, a zatim i prekršajnom sudu, koji ga je ponovno pustio, piše dalmatinski portal.

Identitet ove osobe, kao i naziv škole koju pohađa njegov sin, poznat je tportalu, no zbog zaštite interesa malodobnog djeteta neće objaviti nijedan podatak. Može se otkriti da u samoj školi vlada strah jer se navedeni Splićanin ondje više puta pojavljivao i ponašao nasrtljivo, unosio u lice zaposlenicima zbog su neki od roditelja prestali slati djecu u školu.

Iako susjedstvo živi u nelagodi i strahu, institucije nisu napravile puno toga.

U splitskoj policiji za tportal su otkrili ono što im zakon dopušta pa su tako kazali kako su 9. lipnja dobili dojavu o 53-godišnjaku koji u ruci drži samostrel, prijeti i želi ući u jedan obližnji objekt. Pozivatelj se u strahu zaključao unutra.

'Oružje je oduzeto, a muškarac je po vlastitom zahtjevu odveden na pružanje liječničke pomoći, no ondje nije zadržan. Priveden je i kriminalistički obrađen te dan kasnije odveden na prekršajni sud, gdje je prijavljen za dva prekršaja: za naročito drsko i nepristojno narušavanje javnog reda i mira te za nošenje oružja na javnom mjestu', kazali su u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Nakon situacije u školi, alarmiran je Centar za socijalnu skrb.

'Reagirali smo sukladno protokolu, ali ne možemo iznositi bilo kakve informacije jer već vodimo određene postupke u vezi djeteta', sve je što je za tportal rekao ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Splitu Ante Bjažević.

Samo dva dana kasnije, ponovno se u igru uključila policija.

'Dana 13. lipnja u 11.25 sati ovaj 53-godišnjak ponovno je remetio javni red i mir tako što je 'pepper-sprejom' pošpricao dvije osobe dok je u ruci držao neku vrstu strijele. Nitko nije ozlijeđen, ali ponovno su ostvarena obilježja naročito drskog narušavanja javnog reda i mira', kazali su u splitskoj policiji.

Tada je odveden kod liječnika koji ga je odbio zadržati, a na Prekršajnom sudu završio je s novom prijavom zbog čega mu opet prijeti kazna od 50 do 350 njemačkih maraka i maksimalno 30 dana zatvora.

Na Prekršajnom sudu nijedan od ovih postupaka nije dovršen. Angažirana su dva suca, uglavnom su obavljena saslušanja i čekaju se presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 07:45