StoryEditorOCM
Crna kronikatragedija

Poginuo kajakaš na Cetini, HGSS-ovci ga nisu uspjeli spasiti: ‘Prevrnuo se, dugo smo se borili za njegov život‘

Piše Petar Čikeš
14. rujna 2024. - 16:41

Danas oko podne splitski HGSS pokrenuo je akciju spašavanja kajakaša na predjelu Oblačnik na Cetini. Nažalost, kako doznajemo iz splitske stanice HGSS-a, kajakaš je preminuo.

- Akcija je u samom kraju, ne možemo vam još reći sve detalje, ali kajakaš se prevrnuo skupa s kajakom i ostao dugo vremena pod vodom. Vodič koji je bio tu uspio ga je izvući na suho. Jako dugo je trajala reanimacija, u to vrijeme se uključila naša ekipa i pozvana je hitna pomoć. Pripadnici Hitne su radili dalje reanimaciju, ali su nažalost morali proglasiti smrt nesretnog kajakaša - rekli su nam iz splitske stanice HGSS-a.

Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su da se radi o utapanju te da će policija obaviti očevid. Kako se zasad čini, nema elemenata kaznenog niti prekršajnog djela, dodali su. Kao mogući uzrok navode se obilne kiše koje su podigle razinu vode i stvorile virove u rijeci.

Prema prvim informacijama, nije riječ o hrvatskom državljaninu, a neslužbeno je riječ o navodno talijanskom državljaninu koji porijeklo vuče iz Bosne i Hercegovine.

Nesreća se dogodila na predjelu Studenaca (Kostanje) kod brzaca Oblačnik, kada se kajakaš, inače rekreativac, prilikom izlaska iz brzaca prevrnuo i ostao pod vodom. Odmah mu je u pomoć priskočio kolega kajakaš s koji je s njim prolazio tu dionicu, a za nekoliko minuta stigao je i vodič pustolovnog turizma koji je u blizini vodio rafting turu. Nesretni kajakaš je hitno izvučen iz vode, te se odmah krenulo s reanimacijom uz dodatne savjete HGSS ekipe koja je krenula na mjesto događaja po pozivu koji je stigao u 12.33 sata. Po dolasku Hitne medicinske pomoći iz ispostave Šestanovac, nastavljena je reanimacija, no nažalost, ni nakon sat i pol vremena upornih pokušaja, nije uspjela, čak ni uz pomoć defibrilatora.Nakon očevida krim policije i policijskih službenika iz PP Omiš, ekipa HGSS-a odnosno dva člana Stanice Split, te jedan član Stanice Makarska, zajedno s pet vatrogasaca DVD Kučiće prenijeli su tijelo do najbliže ceste i predali ga mrtvozorniku. Akcija je završila u 16.17 sati.

HGSS Split/Merien Ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 18:24