StoryEditorOCM
Crna kronikajoš je ‘na slobodi‘

Osuđeni poduzetnik i bivši muž nekadašnje misice nakratko pušten iz Lepoglave, nije se vratio: ‘Ne znamo gdje je!‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
12. srpnja 2024. - 19:49

Gdje je Ivica Đolo (46), posrnuli poduzetnik te bivši suprug nekadašnje Miss Universe? Pitanje je koje si sasvim opravdano protekla četiri dana postavljaju u Kaznionici u Lepoglavi, sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ali i zagrebačko tužiteljstvo te Županijski sud u Varaždinu, piše Jutarnji list.

Jer Đolo, inače pravomoćno osuđeni prevarant tijekom prekida služenja zatvorske kazne od 10 godina zatvora zbog niza prevara i krivotvorenja isprava, odlučio je ne vratiti se nazad na dobro poznatu adresu u Ulici hrvatskih pavlina 1. u Lepoglavi.

Naime, dok služi kaznu i vodi sudske bitke, a najveći mu je još ostao uskočki predmet na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje se protiv njega i suoptuženog Zorana Garića vodi kazneni postupak zbog prevara i krivotvorenja u sustavu zločinačke organizacije, Đolo je zatražio prekid izdržavanja zatvorske kazne. Kao razlog je naveo zdravstvene probleme i dostavio izdašnu medicinsku dokumentaciju, kao i nužnu zakazanu rehabilitaciju u Stubičkim toplicama.

A kako je zdravlje na prvom mjestu i dolazi ispred svega, prekid izdržavanja kazne mu je odobren od 24. lipnja do 8. srpnja u 14 sati. Tri dana nakon toga imao je prvo od dva zakazana sudska ročišta zaredom na sudu u metropoli, međutim, Đolo je sve te obavezne institucije zaobišao.

Naime, sud je izvijestila Kaznionica u Lepoglavi da im stanara Ivice Đole nema te da ne mogu osigurati njegovu prisutnost na sudskom ročištu jer da se isti nije vratio na odsluženje kazne kad je trebao te da je u bijegu.

image

Suđenje Ivici Đoli na Županijskom sudu u Zagrebu

Bruno Konjević/Cropix

Vrlo brzo se pokrenuo lanac izvida te je utvrđeno i da je Stubičke toplice Đolo napustio 5. srpnja kad mu je prestala i rehabilitacija. Na zagrebačkoj adresi poznatoj organima progona također nije zatečen, a kako se ni peti dan od obveznog povrata u lepoglavsku ćeliju nije ukazao, Županijski sud u Varaždinu koji je zadužen za lepoglavske aktivnosti za Đolom je raspisao nalog za izdavanjem tjeralice kao i one međunarodne obzirom da je domišljati poduzetnik rodom iz Širokog Brijega ali, prema javno dostupnim podacima, samo s hrvatskim državljanstvom.

A ono zbog čega mu se trenutno sudi na zagrebačkom Županijskom sudu su optužbe za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su na prijevaru od naivnih građana izvukli više stotina tisuća eura od 2007. do 2017. godine. Lažno su im predočavali da mogu po povoljnim cijenama srediti kupnju nekretninama po metropoli i da su to stanovi koji su derutni ili od umrlih osoba bez nasljednika pa su prešli u vlasništvo Grada. A ujedno su im se i lažno predstavljali kao gradski službenici. Neki od optuženih su u međuvremenu osuđeni, dok se postupak protiv dvije osobe i dalje vodi.

Tijekom istrage Đolo je objasnio kako je ta grupa funkcionirala i da se kupcima predstavljao kao Davor Horvat, pa Hrvoje, pa Zoran, pa kao sudac Općinskog suda u Zagrebu. Iskazao je ujedno i žaljenje zbog svega kao i spremnost da obešteti pojedince pritom navodeći da je njihov novac zapravo bio potrošio na vraćanje dugova i na kocku. Ostali optuženici su, pak, govorili da je Đolo bio taj koji je osmislio cijelu priču.

image
Bruno Konjević/Cropix

A kao što smo već pisali nedavno, 10 godina zatvora mu je pravomoćno dosuđeno već zbog niza prevara i krivotvorenja. Osim toga, mora oštećenima u tom slučaju vratiti i 4,2 milijuna kuna. Za potrebe ročišta drugostupanjskog suda, Đolo se bio javio iz kaznionice u Lepoglavi putem videolinka te je ponovio da je osuđujući pravorijek pun nelogičnosti i proturječnosti iskaza do toga da mu je onemogućena bila priprema obrane.

Inače, tijekom tog suđenja Đolo se nastojao prikazati žrtvom institucija u sprezi, točnije policije i državnog odvjetništva koje ga neosnovano progone. Pritom, međutim, nije podatro razloge svojih tvrdnji podastro. Đolo je odbacio svaki vid krivnje iz činjeničnog supstrata optužnice tvrdeći i da je novac, ako nije uspio ispuniti obećano oko uknjižbe ili kredita, vraćao natrag priloživši pritom lažne potvrde o povratu. Na pitanja zamjenika državnog odvjetnika, kojem se obraćao s "ti", nije odgovarao, navodeći da za to nema potrebe. Ali se zato redom osvrnuo na pojedine točke optužbe koje naziva budalaštinama, idiotarijama, daleko od zdrave pameti jer da su neke osobe nagovorene da ga terete.

A prilikom davanja generalija rekao je da ima kuću u Francuskoj, stan u Londonu, suvlasništvo nekretnine u Istanbulu i gotovinu te da postoje strane firme na njegovo ime. Kao otegotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir visinu pojedinačnih iznosa kojima se okoristio, sam način dovođenja u zabludu oštećenika prema kojima se čak ponašao bezobrazno i bezobzirno, ispitujući ih u sudnici o porijeklu novca koji su mu predavali.

Otegotna je i njegova ranija višestruka osuđivanost (prevare, krivotvorenja isprava, sprječavanje dokazivanja, kleveta, lažno prijavljivanje kaznenog djela), a sud je bio i stava da je Đolo nastojao opstruirati kazneni postupak. Olakotno je, pak, da je jedan manji dio novca vratio, da je otac maloljetnog djeteta, ali i sam protek vremena jer mnoga djela potječu iz pretprošlog desetljeća dok ostala za koja je osuđen su stara preko deset godina.

U obrazloženju presude sud je zaključio da je Đolo dovodio u zabludu oštećenike, držao ih u lažnoj nadi fingirajući da će im realizirati uknjižbu nekretnina ili obećani kredit. Predstavljao im se kao zastupnik i menadžer Remax nekretnina, posrednik banaka, da ima veze u Gradskom poglavarstvu ako žele kupiti gradski stan...

Inače, krajem 2018. Đolo je bio osuđen i zbog pokušaja oružanog razbojništva u mjenjačnicu na zagrebačkoj Malešnici. Je li zatražio objedinjavanje svih dosadašnjih kazni kako bi ishodio ‘popust‘, nije poznato, zaključuje Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2024 10:56