StoryEditorOCM
Crna kronikaratni zločin

Osuđen na 12 godina zbog ubojstva hrvatskog civila u Benkovcu: sreo ga je u gostionici, pitao ‘Što ovdje radi ustaša‘...

Piše Vladimir Urukalo
10. rujna 2024. - 18:10

"Okružni sudija rek‘o dvanaest godina, dvanaest godina strogog zatvora...", stihovi su čuvene pjesme Zabranjenog pušenja "Zenica blues" koja se može primjeniti na danas 61-godišnjeg Željka Opačića kojem je, zbog ratnog zločina protiv civila, upravo toliku kaznu nepravomoćno izrekao Dinko Mešin, sudac splitskog Županijskog suda.

Opačić koji je, naravno, nedostupan hrvatskom pravosuđu pa mu se sudilo u odsutnosti, proglašen je krivim jer je 31. siječnja 1992. godine u Benkovcu, kao pripadnik posebnog voda milicije "Stanice javne bezbjednosti" Benkovac u lokalnoj gostionici zatekao civila Branka Zrilića koji nije bio naoružan.

Kad ga je vidio obratio mu se riječima: "Što ovdje radi ustaša?", a onda ga je izbo oštrim predmetom po prsima i u trbuh da bi, kada je nesretni Zrilić pao na pod, iz vatrenog oružja ispalio je više hitaca izrešetavši ga po prsima i trbuhu. Od ozljeda je nesretni Zrilić ubrzo iskrvario i izdahnuo. 

Na suđenju je svjedočio danas 62-godišnji Nenad D. iz Benkovca koji je kazao kako nije vidio tko je ubio Branka, no kako zna da je bio u kući Gojka L. s kojim je bio susjed i dobar prijatelj. Okrivljenog Opačića je početkom te 1992. godine viđao po Benkovcu kako šeta odjeven u vojnu uniformu, nekad je nosio mitraljez, a nekad poluautomatsku pušku.

Svjedok je kazao da mu je Gojko rekao da je Opačić ubio Zrilića jer su njih trojica prije toga bili u Gojkovoj kući, a nakon što su Zrilić i Opačić izašli iz kuće, začuo je pucnjeve. Gojko je tada izašao i vidio Brankovo tijelo te Opačića kako bježi. Posvjedočio je i da je nekoliko mjeseci prije ovoga sa Opačićem imao sukob jer je ovaj na njega podigao pušku zamjerajući mu što se on nije "prijavio u borbu". 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 18:10