StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija u Obrovcu

Dijete se igralo s granatom koju su ponijeli roditelji? Češki mediji imaju drugu priču: Vratio se iz grmlja s tim u ruci

Piše T. F./JL, Vijesti SD
20. lipnja 2024. - 21:30

Nakon što je u srijedu poginulo devetogodišnje dijete, a dvije su žene ozlijeđene u eksploziji u blizini Obrovca, Dnevnik.hr doznaje da eksplozivna naprava koju je dijete iznijelo iz automobila nije bila jedina u tom automobilu.

Podsjetimo, policija je potvrdila da je riječ o obitelji iz Češke koja se zaustavila automobilom na području Bilišana, uz samu cestu. Razlog je, navodno, bio kvar na vozilu. U tom trenutku došlo je do eksplozije koja je završila tragedijom. Moguće je da se radilo i o dvije obitelji jer su u incidentu sudjelovala dva osobna vozila - prenosi Jutarnji list.

O detaljima nesreće je za Dnevnik.hr govorio je očevidac Slobodan Olujić.

- Nešto je eksplodiralo, zatim sam čuo zapomaganje, jauk. Došao san na lice mjesta, jedna žena je ležala ozlijeđena, jedno dijete je isto ležalo nepomično. Automobil im je bio u kvaru, valjda su se zbog toga i zaustavili, vidjela se otvorena hauba, ispričao je Olujić.

image

Očevid na mjestu tragedije kod Obrovca

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Iz Opće bolnice Zadar je potvrđeno da su dvije žene teško ozlijeđene. Jedna 48-godišnjakinja ima teške ozljede oka, a druga žena (33) je operirana zbog teških ozljeda trbuha. Obje su izvan životne opasnosti, a iz bolnice je otpušten 39-godišnji muškarac.

Policija još ne zna što je uzrok svemu, no potvrdili su da se eksplozivno sredstvo nalazilo u automobilu, a nakon što je izvađeno iz njega, došlo je do eksplozije. Iz automobila ga je, kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, izvadilo dijete.

U petak bi trebalo biti poznato više detalja o ovoj tragediji jer očevid i istraga još uvijek traju - prenosi Jutarnji list.

RTL je izvjestio o novim detaljima:

Češka obitelj, u kojoj je 39-godišnji otac neozlijeđen, u pratnji automobila druge češke obitelji putovala je Hrvatskom. U eksploziji su ozlijeđene i dvije žene. 49-godišnjakinji je teško ozlijeđeno oko, a dječakova 34-godišnja majka bila je životno ugrožena.

- Radi se o penetrantnim ozlijedama trbuha. Po inicijalnoj trijaži i obradi gospođa je odmah operirana, zbrinuta kirurški i nakon toga smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja. Njeno trenutno stanje je stabilno - rekao je abdominalni kirurg Nediljko Jović, inače pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

RTL dalje navodi kako njihova redakcija ima određena neslužbena saznanja:

- Prema nekim našim neslužbenim saznanjima, navodno se radi o granati ručnog minobacača koju su ovi Česi, inače kolekcionari takvih čahura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava ponijeli sa sobom. Automobil im se pokvario i dijete se najvjerojatnije igralo van automobila s tom granatom, kuckalo njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu - piše RTL.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute kaznene prijave - objavio je RTL

Jutarnji list potom prenosi da su češki mediji objavili nove detalje o tragediji.

- Hrvatski su mediji danas pisali kako su eksplozivnu napravu donijeli sami članovi te obitelji iz Češke te da ju je dijete iznijelo iz automobila, njome se igralo, nakon čega je došlo do eksplozije. No češki mediji sada javljaju da je dijete otišlo na wc u grmlje i vratilo se s granatom u rukama, nakon čega je ona eksplodirala.

- Dvije osobe bliske stradalima oglasile su se za češku Novu TV i ispričali što se zapravo dogodilo. Kažu da se češka obitelj vozila kući, a jedan se automobil pregrijao pa su stali. Dječak je tada otišao u grmlje obaviti nuždu, a kada se vratio, držao je granatu u ispruženoj ruci. Tada je došlo do eksplozije. Izvori bliski obitelji su rekli da je tamo bilo ukupno četvero odraslih i troje djece.

Tn.nova.cz piše o istom takvom razvoju događaja, a njima je sve potvrdio otac jedne od ozlijeđenih žena. On je ispričao da se obitelj planirala u subotu vratiti kući, a prije toga su namjeravali stati negdje na moru. No kako im se automobil pokvario, dječak je izašao iz automobila i vratio se s nečim što je zatim eksplodiralo.

- Zet je mislio da je pukao ovjes, rekli su da je zvuk bio sličan. Ali kad je vidio da moja kćer krvari, pogledali su iza auta, dijete je bilo mrtvo, ispričao je otac ozlijeđene žene.

Dodao je da je razgovarao s kćeri koja mu je rekla da je dobro, no zapravo ima gelere u želucu, u jetri i po cijelom tijelu, koji će joj biti uklonjeni tek kada se vrati u Češku.

Otac ozlijeđene ističe da definitivno nije eksplodiralo nešto što je obitelj donijela sa sobom iz Češke, a tvrdi i da naprava nije bila u automobilu - prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:13