StoryEditorOCM
Crna kronika‘pao‘ na bajakovu

Nizozemac pokušao uvesti u Hrvatsku veliku količinu zabranjenih pesticida, nije poznato gdje su trebali završiti

Piše vijesti sd
17. listopada 2024. - 11:29

Na graničnom prijelazu Bajakovo zaplijenjene su velike količine zabranjenih pesticida. U Hrvatsku ih je nezakonito pokušao unijeti Nizozemac, koji je u malim bočicama skrivao ukupno 226 kilograma zabranjenih pesticida. 

"Otkriveni su bili u osobnom automobilu u prtljažnom dijelu, to nam je jedna od većih zapljena", kaže predstojnica Graničnog carinskog ureda Bajakovo Silvija Mlinarević. Pesticidi su oduzeti i bit će uništeni, piše Danas.hr.

"Dva su moguća razloga zašto bi se za to netko odlučio. Prvi da se netko odlučio uvesti tvari koje su kod nas bile dozvoljene. Drugi mogući razlog je da uveze tvari slične onima koje su kod nas dozvoljene, ali ih nabavlja od neprovjerenih proizvođača i po jeftinijoj cijeni", kaže dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandar Mešić.

 Još se ne zna kamo se s njima Nizozemac uputio i jesu li trebali završiti na hrvatskim poljima. WStručnjaci otkrivaju da pesticidi ipak pronalaze put do naših tanjura.

image

Nije poznato na kojim su hrvatskim poljima pesticidi trebali biti upotrijebljeni (ilustracija)

Afp

"U našim analizama koje redovito provodimo ponekad pronalazimo zabranjene pesticide. Najčešće se tu radi o pesticidima uvezenima iz zemalja koji nisu članovi Europske države", kaže voditeljica Odjela za analitičke tehnike NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Gordana Jurak.

 Lani je bilo 388 zapljena tvari čiji su unos i uporaba u Hrvatskoj zabranjeni. U automobilima i kamionima se skrivalo 530 litara i 333 kilograma raznih pesticida, herbicida i fungicida. Izrečeno je ukupno milijun eura kazni. Ove godine samo u prvih devet mjeseca oduzeto je oko 340 kilograma i 560 litara zabranjenih pesticida.

Ali razloga za paniku nema. Prilikom konzumiranja voća i povrća ne može doći do akutnog trovanja ljudi već bi to trebao biti neki kronični višegodišnji unos pesticida da bi štetno utjecao za zdravlje ljudi. Nizozemac je platio kaznu od 13 tisuća i 200 eura, ali i za uništavanje pesticida tisuću i pol eura, piše Danas.hr.

image

Uginule pčele najbolji su dokaz štetnosti nekih pesticida (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 11:30