StoryEditorOCM
Crna kronikaPOLJE SMRTI

MORH, MUP i Jelić za smrt djeteta krive oca. Ali ne spominju vojsku koja je ostavila projektil u neograđenom prostoru!

Piše Katarina Marić Banje
26. lipnja 2024. - 16:50

Uhićenjem 46-godišnjeg državljanina Češke, čiji je devetogodišnji sin poginuo u detonaciji eksplozivnog sredstva koje su uzeli s vojnog poligona "Josip Mrklić" pokraj Knina, nisu gotovi izvidi strašne tragedije. Kako doznajemo iz Općinskog državnog odvjetništva Zadar, kaznena prijava protiv Čeha još uvijek nije ustupljena njegovoj matičnoj državi radi daljnjeg procesuiranja, već se čeka prikupljanje svih dokaza.

– Predmet se nalazi u fazi izvida i kada isti budu dovršeni, bit će donesena najavljena državnoodvjetnička odluka. Postupanje tijekom izvida je tajno, pa je o dosadašnjem tijeku istraživanja javnost već obaviještena na propisani način.

Zbog izloženog ne možemo izričito odgovoriti na vaša pitanja, osim načelno da će uz odluku, uz ustupu stranoj državi, biti dostavljeni svi dokazi potrebni za njihovo daljnje postupanje – navela nam je u odgovoru Darija Padovan Buškulić, općinska državna odvjetnica.

image

Očevid mjesta u blizini Obrovca na kojem je ekplodirao ubojiti projektil koji su turisti uzeli s vojnog poligona

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Drugi dio njezina odgovora odnosio se na naše pitanje o eksplozivnoj napravi za koju se sumnja da je vlasništvo MORH-a, a koja je ostavljena na mjestu lako dostupnom građanima. Pitali smo zadarski DORH jesu li naložili policiji izvide ili druge radnje kako bi se utvrdilo eventualno počinjenje kaznenog djela ili prekršaja od strane odgovornih osoba iz MORH-a.

Također smo pitali i hoće li taj dio eventualnog progona biti ostavljen Republici Češkoj, te hoće li se njima dostaviti nalaz i mišljenje Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu o tragovima s mjesta događaja, među kojima su ostaci eksplozivnog sredstva.

Prema do sada dostupnim podacima i kaznenoj prijavi zadarske policije, 46-godišnji Čeh je osumnjičen da je u srijedu 19. lipnja, u poslijepodnevnim satima, u društvu svoje obitelji i prijatelja, došao na šire kninsko područje, gdje se na ulazu u označeno opasno područje vojnog poligona "Josip Mrklić" nije pridržavao vidno istaknutih pisanih upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku, te je s djetetom ušao u zabranjeni prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom, a koje je potom osobno stavio u svoj automobil.

Nešto kasnije, zbog kvara na automobilu zaustavili su vozilo uz cestu na području Bilišana, kraj Obrovca, da bi dijete iz vozila izvadilo eksplozivno sredstvo koje se u jednom trenutku aktiviralo, naveli su iz MUP-a. Od zadobivenih ozljeda od eksplozije dijete je na mjestu smrtno stradalo, dok su dvije ženske osobe zadobile teške tjelesne ozljede te jedan muškarac lakše tjelesne ozljede.

image

Table s upozorenjima na hrvatskom i engleskom

MORH

Policijski službenici proveli su očevid na mjestu eksplozije. Drugi dio očevida policijski službenici proveli su i na spomenutom kninskom području. U cilju utvrđivanja vrste eksplozivnog sredstva i načina aktiviranja, svi tragovi pronađeni na mjestu događaja su izuzeti te će biti proslijeđeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Ako nalaz iz "Vučetića" potvrdi da se radi o eksplozivnom sredstvu MORH-a, bez sumnje će se potegnuti pitanje njihove odgovornosti. Do sada je MORH već izišao u javnost priopćenjem, a Marko Jelić, šibensko-kninski župan, izjavama za medije. I MORH i Jelić izrazili su žaljenje zbog smrti djeteta, ali i prebacili potpunu krivnju za događaj na Čehe.

No MORH, kao potencijalni osumnjičenik u postupku, i Marko Jelić, kao lokalni političar, imaju pravo iznositi svoje mišljenje, ali nisu ovlašteni za donošenje odluka o postojanju osnovane sumnje i(li) krivnje. Tek Državno odvjetništvo i sud u konačnici mogu donijeti odluku oslobađa li šest ploča s upozorenjima na hrvatskom i engleskom jeziku odgovornosti vlasnika eksplozivnih naprava ostavljenih na livadi te time i dostupnima svakoj osobi koja naiđe.

Nadalje, u stravičnom razvoju događaja smrtno je stradao dječak, a ozlijeđene su dvije osobe. Međutim, zamislimo scenarij u kojem su Česi došli na ručak u prepun restoran s istom tom eksplozivnom napravom te da se potom aktivirala.

image
Niksa Stipaničev/cropix

Upravo stoga je ključno da nalaz ostataka eksplozivne naprave pokaže tko je njezin vlasnik kako bi se izvidi, te time i kazneni postupak, nastavili.

Što se tiče građansko-pravne odgovornosti, odvjetnik Vinko Ljubičić nema dvojbe.

– Ako se radi o sredstvu ostavljenom od strane vojske, apsolutna je odgovornost Republike Hrvatske, odnosno MORH-a, ako oni upravljaju područjem na koje se ne smije pristupiti, a bez nadzora je. Oni su bili dužni poduzeti sve da se ne može pristupiti.

Table s natpisom ne onemogućuju pristup, mora postojati fizička zapreka ili nadzor, tj. straža da se ne može pristupiti terenu. Njihova građansko-pravna odgovornost je neupitna ako je eksplozivno sredstvo njihovo – pojašnjava nam pravni stručnjak.

Upravo o ograđivanju poligona se u svojim izjavama osvrnuo župan Marko Jelić, koji je kazao kako ograđivanje poligona nema smisla i pitanje je koliko bi to koštalo.

– Postoji dio koji je streljana za pješačko oružje koji je ograđen. Na dijelu koji nije ograđen testira se i artiljerijsko oružje malih kalibara i može se dogoditi da nešto ostane. Hrvatska vojska jedino može potpuno zatvoriti prostor, da se mi koji tu živimo ne možemo kretati, da ne možemo do svojih posjeda, zato smo mi protiv toga – izjavio je.

Cesta kojom su Česi došli prolazi kroz poligon i zatvorena je rampom samo tijekom vojnih vježbi. Župan je opisao kako je to jedini put vozilom do vrha Hrvatske, a napravila ga jer još davno vojska i civili ga koriste za svoje potrebe. Kazao je kako se na alternativnom putu radi duževrijeme i kako je baš razgovarao s upraviteljem Hrvatskih šuma koje žele napraviti dodatan put. 

image

Tabla upozorenja na poligonu

MORH

Novom cestom bi se potpuno zaobišlo područje za vojne vježbe i potom bi se spojio na postojeći put na dijelu gdje više nije poligon. "Upravni odjel županije sada razmatra to", rekao je Jelić u izjavi za medije nakon smrti češkog dječaka.

Župan je, među ostalim, oslobađajući MORH odgovornosti, iznio i podatke koji im ne idu u prilog i ukazuju na to kako ovo nije prvi put da civili nalaze ubojita sredstva na poligonu.

– Bilo je situacija da su ljudi pronalazili eksplozivna sredstva, no nikome nije palo na pamet da ih dira, a kamoli uzima sa sobom. Sve što se tako pronađe, treba se obavijestiti nadležne. I kroz aktivnosti planinara postoji praksa da se tako nešto odmah označi, fotografije su geotagirane i službe odmah odu na lokaciju i to riješe – izjavio je Marko Jelić.

Odmah nakon tragedije MORH je istaknuo i kako "Ministarstvo obrane i Oružane snage nemaju saznanja o kakvom je eksplozivnom sredstvu riječ". Saznanja o kakvom ubojitom sredstvu je riječ će Centar za vještačenja dostaviti prvo zadarskoj policiji i DORH-u.

Ako se radi o ubojitom sredstvu naše vojske, MORH neće dugo biti u neznanju jer će biti prvi sljedeći kojeg će obavijestiti istražni organi pozivajući na razgovor odgovorne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:52