StoryEditorOCM
Crna kronikakao u filmu

Gol kao od majke rođen skakao po cesti i zaustavljao auta, na kraju ga ukrcala policija. A sve zbog duga od 1000 €

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
24. lipnja 2024. - 08:33

Natjerali su ga da se skine. U strahu za život sa sebe je pred njima petoricom tako počeo svlačiti majicu kratkih rukava, hlače u kojima je bilo 37 eura, tenisice, gaće i čarape. Povod? Dug od 1000 eura koje D.M. nije vratio V.K-u. Čim je uočio da je ekipi pala ‘koncentracija‘, krenuo je trčati prema nasipu u smjeru rijeke Krapine. Za njim su krenuli i oni. No, za razliku od njih, on je skočio u rijeku i preplivao na drugu stranu te se popeo na kolnik autoceste A2 dok je ekipa ‘otmičara‘ ostala uz korito rijeke promatrati njegove daljnje poteze, piše Jutarnji list.

Gol kao od majke rođen Zagrepčanin D.M. je mahnito po cesti skakao i mahao rukama. Tražio je pomoć po autocesti pokušavajući zaustaviti vozila. Na kraju mu je jedina stala policija, točnije policajci Mobilne jedinice prometne policije MUP-a. Bilo je to oko 13.30 sati 15. lipnja prije sedam godina kada su ga golog posjeli u policijsko vozilo i odvezli u Policijsku postaju Zaprešić, gdje im je otvorio dušu, pa je vrlo brzo uslijedilo i uhićenje V.K., D.B.(44), B.P.(51), D.G.(52) te Ž.J.(49) zbog protupravnog oduzimanja slobode i protupravne naplate. Cjieli postupak se ‘razvukao‘ na sedam godina, prvooptuženi V.K. kojem je D.M. dugovao novac u međuvremenu je 2021. preminuo, dok su (pre)ostala četvorica prije desetak dana osuđeni na jednogodišnje uvjetne kazne zatvora sa četverogodišnjim rokom kušnje. Trojica su oslobođena i plaćanja sudskih troškova, dok B.P. jedini mora platiti 50 eura sudskog paušala.

Sva četvorica su priznala krivnju, izrazila žaljenje i kajanje te obećala da se više ništa slično ponoviti neće.

- Do svega toga je došlo radi ponašanja oštećenog – rekli su složno optuženi na sudu. Također su svi redom zavapili i da ih se što blaže kazni jer, osim što do sada nisu osuđivani, svi redom prolaze teške zdravstvene bitke. Neki su i operirani.

A prema optužnici tužiteljstva, oni su kobnog dana oštećenom D.M. priuštili sate horora. Zadatak im je bio naplatiti od njega 1000 eura koje je posudio od V.K. dva tjedna ranije uz mjesečnu kamatu od 20 posto. U tu je svrhu Ž.J. nazvao oštećenog oko 8 sati te mu rekao da se nađu u kafiću na željezničkom kolodvoru u Zaprešiću, i potom ga dočekao u društvu D.B.. Sjeli su za stol i naručili piće, a ubrzo su im se pridružili i zajmodavac te B.P. i D.G. Oštećeni je sa zajmodavcem sjeo za drugi stol, gdje je V.K od njega tražio odgovor zašto mu se ne javlja na telefon i kad će mu vratiti novac te mu jasno dao do znanja: "Danas se neću odvojiti od tebe sve dok mi ne vratiš novac". Ujedno mu je kazao i da će ga odvesti u svoju vikendicu u Podravinu gdje će ga zatočiti u podrum i gdje ga nitko neće više naći.

Potom je uslijedio šok za oštećenog. Zajedno su izašli iz lokala van gdje su ga počeli udarati nogama i rukama po cijelom tijelu i usput ga ugurali u plavi Fiat koprivničkih oznaka parkiran u blizini Kauflanda. Vozilom je upravljao D.B. te su krenuli prema obilaznici do motela Plitvice. Putem su ga udarali i tražili novac. Dug se popeo na 1200 eura.

- Moraš platiti i trošak angažiranja ostalih, a to je 1200 eura, plus za svaki sat 65 eura kamata – ustrajao je V.K. Pa je oštećeni krenuo zvati okolo poznanike moleći ih za posudbu novca. Okrenuo je čak i broj svoga oca koji mu također nije mogao pomoći jer je bila nedjelja i banke ne rade.

- Odvezli su me do nasipa rijeke Krapine ispod mosta. Silom su me izvukli iz auta van. Udarali su me rukama i nogama po tijelu. U više navrata me vraćali u prtljažnik i izvlačili van. Povremeno su otvarali poklopac i udarali me te me opet zatočili. Davili su me gumenim cijevima te mi rekli da imam još jednu jedinu šansu i dali mi da obavim još jedan telefonski poziv. Nazvao sam oca, ali mi ni on nije mogao tog trenutka novčano pomoći. Izvukli su me iz prtljažnika, navukli si na ruke medicinske rukavice i govorili mi da od sada novac više nije bitan i da će me ubiti. Naredili su mi da se skinem gol. Kad sam skinuo zadnji odjevni predmet, počeo sam trčati prema Krapini u koju sam uskočio i preplivao je – ispričao je policiji oštećeni muškarac nedugo nakon što su ga upravo policajci uočili kako gol traži pomoć na autocesti. U odjeći koju je ostavio na mjestu maltretiranja imao je 300 kuna i mobitel Meanit pa je na taj način, naglasio je, ‘prebio‘ dio dugovanja prema sad već pokojnom muškarcu, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 08:34