StoryEditorOCM
Crna kronikaVIRALNO TRŽIŠTE

Diler s Tindera preko narko-profila nudi drogu Splićanima: ‘Imam i dostavljača koji dolazi na adresu‘; Evo i fotografija

1. lipnja 2024. - 18:41

Na najpopularnijoj aplikaciji za upoznavanje Tinder ponuda se "apgrejdala" te se uz izbor partnera za romantične i(li) sladostrasne susrete nude i ilegalne supstance. Radi se o stimulansu ecstasyju te veterinarskom anestetiku ketaminu.

I jedno i drugo su tzv. klupske droge koje daju osjećaj euforije i pojačane energije. Jedno od svojstava ecstasyja, pogotovo u čistom obliku pod nazivom MDM-a, je potiskivanje seksualnih inhibicija, dok ketamin ima i halucinogena svojstva.

Na profilu pod nazivom "Drugtrafik 33" (Drug Traffic, eng. trgovina drogom) i jedno i drugo se nudi u tabletama te u prahu. Osoba iza profila bez krzmanja nudi narkotike.

O svemu nas je upozorila jedna čitateljica i poslala nam ‘skrinove‘ spornog narko-profila. 

image

‘Drugtrafic 33‘ profil detljno se predstavio

Tinder/Screenshot

U opisu profila stoji na engleskom: “Pozdrav, nudimo drogu vrhunske kvalitete: ketamin, MDMA i ecstasy. Ako vas zanimaju cijele i dodatne informacije kontaktirajte nas. Kurir vam je dostavlja na adresu i ne plaća se unaprijed.”

U daljnjim pojedinostima stoji kako je osoba iza profila locirana u Splitu, voli se dopisivati, galantna je i studira. Traži kratkotrajne veze, ali i odnos na duge staze dolazi u obzir.

Priložene su fotografije ilegalne robe uz kratki opis. Tablete ecstasyja su žarko ružičaste boje s natpisom “Red Bull” u pakiranjima od 280 mg. MDMA naziva “Champagne”nudi se u paketima od 98 mg. Ketamin dolazi u obliku praha koji se ušmrkava, a može se uzimati i intravenozno, te profil navodi kako je 96,1 postotne čistoće. 

image

MDMA, poznat kao ‘čisti ecstasy‘

Tinder/Screenshot
image

Ecstasy s logotipom "Red Bull"

Tinder/Screenshot

Gram ketamina je od početne cijene od 200 kuna, kad se prije deset godina pojavio na domaćem tržištu, došao na 350 kuna tj. 50 eura prošlog ljeta. Upotrebljava se za liječenje životinja kao sredstvo za smirenje prije operacije jer blokira bol.

Iako se organizam od njega brzo oporavlja i, za razliku od opće anestezije, nije potreban medicinski tim jer ne ometa dišni sustav, za ljude se koristi samo u iznimnim situacijama budući da ima opasne popratne pojave od kojih je najčešća psihoza.

Veća količina i učestalo uzimanje mogu dovesti do moždanog ili srčanog udara. Kako se kod njega brzo razvija tolerancija, konzumenti uzimaju sve veće doze, zbog čega i dolazi do neželjenih nuspojava i overdosea.

image

Ketamin 96 postotne čistoće prodaje u prahu za ušmrkavanje i ubrizgavanje

Tinder/Screenshot

Cijena ecstasyja je 15 eura po komadu, ali kada se kupuje više od 100 tableta cijena se strmoglavo spušta na jedan do 2 eura po tableti. Čisti ecstasy MDMA djeluje na povećanje aktivnosti tri neurotransmitera – serotonina, dopamina i norepinefrina. Dugotrajne posljedice kod učestalih konzumenata su ozbiljna oštećenja jetre i bubrega.

Negativni učinci konzumacije MDMA su tjelesna iscrpljenost, usporena koordinacija pokreta, dekoncentracija, glavobolja, poremećaj spavanja, mučnina praćena povraćanjem, mamurluk koji može potrajati danima i koji je obično praćen jakom depresijom te erektilne poteškoće.

Tinder 

Na Wikipediji stoji da je Tinder internetska aplikacija za upoznavanje i geo društveno umrežavanje pokrenuta 2012. godine. Na Tinderu korisnici "kliznu prstom udesno" da im se sviđa ili "kliznu prstom ulijevo" da im se ne sviđaju profili drugih korisnika, koji uključuju njihove fotografije, kratku biografiju i neke od njihovih interesa.

image

Tinder inače služi za upoznavanje

Justine Bonnery/Hans Lucas Via Afp
image
Jonathan Raa/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:41