StoryEditorOCM
Crna kronikaKRISTALNI OTROV

Dalmatinskog SDP-ovca povezuju s drogom poznatom po razornom djelovanju: osim izražene agresije, izaziva i brzu ovisnost

14. studenog 2023. - 12:09

U javnosti je odjeknula vijest da je Aleksandar Ostojić, predsjednik Gradskog vijeća Ploča, zatečen s pola grama metamfetamina flash. Prema Dubrovačkom vjesniku, policija je ovog vikenda prateći jednog od lokalnih dilera u Pločama, zaustavljala više osoba među kojima i njega.

Kazao im je kako mu amfetamin služi za osobnu uporabu, a nakon tog događaja je SDP-ovac podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika pločanskog GV. Njegov potez ne iznenađuje jer ne samo da se radi o zlouporabi opojne droge, za koju će najvjerojatnije dobiti prekršajnu prijavu, već je uhićen  s narkotikom koji je na iznimno zlom glasu.

Radi se o vrsti metamfetamina koji se naziva: crystal meth (kristalni met), chalk (kreda) i ice (led). Nazivi se odnose na oblik u kojem se prodaje i konzumira, u kristalu i prahu.

Kako navedeni stimulans izaziva osjećaj euforije na ulici ga zovu i rush (groznica) ili flash (bljesak). Uzimaju ga oralno, pušenjem na foliji, šmrkanjem, putem injekcije ili se rastapa u vodi ili alkoholu, a izaziva jaku ovisnost.

image

Proizvodnja kristal meta u kućnoj radinosti

Oli Scarff/Afp

Na našem području se pojavio prije 15-ak godina i to na makarskom području gdje je policija imala brojne zapljene u Tučepima. Jedna od prvih bila je 2007. godine kada su pronašli 480 grama metamfetamina flash, vrijednog 50.000 eura.

Droga je bila raspoređena u dva paketa zakopana u dvorištu obiteljske kuće pritvorenog Joska M. koji je završio u istražnom zatvoru kao predvodnik peteročlane skupine dilera koji su pola godine organizirano opskrbljivali Makarsku rivijeru flashom i hašišom.

Nakon toga su se nastavile periodične zapljene iste droge koja se proširila i na splitsko područje. U kolovozu ove godine je u Splitu zaplijenjena do sada najveća količina. Inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su 57-godišnjaka s kilogram i pol navedenog amfetamina, više vrsta drugih droga te pištoljem.

Zakočili su ga na splitskom predjelu Lučac, u unajmljenom stanu u kojem su našli: 1572 grama metamfetamina, 304 grama kokaina, 109 grama marihuane, sedam ml ulja marihuane. Osim narkotika je imao i 542 grama punila za povećanje mase droge prilikom prodaje, vagu za precizno mjerenje, uređaj za vakuumiranje i pištolj.

Flash je vrsta metamfetamina u kristalima i vrlo je razorna te za posljedice ima teški poremećaj rada bubrega i pluća, oštećenje jetre, srčane smetnje i oštećenje mozga. Njene konzumente nazivaju i živim zombijima zbog razornih psljedica koje ostavlja.

image

Jedna od većih zapljena flash-a

MUP

Na stranicama Udruge Margina mogu se naći detaljni opis posljedica uzimanja crystal metha pa tako navode da izaziva povećano samopouzdanje, snažan libido, budnost i halucinacije. Korisnik može ostati budan više od 24 sata, pa čak i nekoliko dana.

Prve posljedice koje se javljaju su naglo mršavljenje i nesanica, a potom teška depresija, otuđenost i nemogućnost komunikacije. Popratna stanja su agresija, nasilje, lupanje srca, amnezija, brzo tjelesno propadanje.

Korisnici se često osjećaju kao da im kukci gmižu po koži, uzrokujući svrbež do otvorenih rana koje se lako inficiraju. Drugi problem su "meth mouth" (meth usta), jer zubi brzo trunu i ispadaju tijekom korištenja crystal metha.

Vrlo brzo uništava mozak i stvara nepopravljivu štetu. Činjenica da ga je vrlo lako napraviti kod kuće čini ga još opasnijim. Rizik od predoziranja je ogroman čak i ako se uzima u malim količinama, jer nikad ne znate koliko je jak.

Predoziranje se često očituje konvulzijama, respiratornim kolapsom, velikim porastom tjelesne temperature, gubitkom svijesti, ali i komom te u konačnici smrću, navode iz Udruge Margina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:59