StoryEditorOCM
Crna kronikaŠOKANTNI DETALJI

Alkohol je ‘kriv‘? Odličan učenik dohvatio čovjeka s leđa i s bocom mu zarezao vrat - policija ne može do njega...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
28. svibnja 2024. - 15:53
Trg bana Josipa Jelačića nakon proslave Dinama povodom osvajanja naslova prvaka HrvatskeLucija Očko/Cropix

Dok su se sinoć njegovi srednjoškolski kolege iz jedne zagrebačke strukovne škole u popularnom hotelu u zapadnom dijelu Zagreba zabavljali na dugoočekivanoj maturalnoj večeri, 18-godišnji I. F. u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je završio preksinoć, iščekuje policiju. Jer, taj mladi Zagrepčanin koji je u svijet punoljetnosti kročio prije mjesec dana i inače je odličan učenik i uzornog vladanja, tijekom nedjelje navečer na glavnom zagrebačkom trgu gdje se odvijala proslava navijača Dinama povodom osvajanja naslova prvaka Hrvatske počinio je stravičan potez - piše Jutarnji list.

I to prema, njemu nepoznatom, muškarcu kojeg je doslovno ničim izazvan tijekom navijačkog zanosa i ludila, odlučio porezati razbijenom bocom po vratu.

Obzirom na dosad inicijalno prikupljene informacije s terena, policija 18-godišnjaka sumnjiči za pokušaj ubojstva muškarca kojem je prišao s leđa. Kako doznajemo, 59-godišnji D.L. je sjedio na zidiću ulične rasvjete u blizini tramvajske stanice i čitao vijesti na mobitelu kad mu je pijani 18-godišnjak, koji je jedva održavao ravnotežu, prišao s leđa. Prema pričanjima svjedoka ničim izazvan ga je iznenada obuhvatio jednom rukom oko glave dok mu je drugom zarezao vrat nekoliko puta grlićem razbijene pivske boce. Nanio mu je nekoliko reznih rana od kojih najveća ima 10-ak centimetara, a D.L. je zbog svega ostao šokiran u tolikoj mjeri da se instinktivno ustao i digao ruke u zrak kako bi se obranio od daljnjeg ozljeđivanja. Inače, tom napadu je prethodilo mladićevo višestruko posrtanje ali i padanje po pločniku na Trgu, a u jednom trenutku se, navodno, obračunao šakom i s reklamnim panoom kao i s dvije još osobe.

Inače, još se uvijek slaže mozaik cijele tragedije oko 23 sata koja je mogla završiti kobno, ali srećom je ozlijeđeni 59-godišnjak na vrijeme zbrinut u KBC Zagreb gdje su mu, prema posljednjim informacijama, utvrđene lakše ozljede.

Također doznajemo, policija još uvijek sa 18-godišnjakom nije obavila obavijesni razgovor niti mu je priopćila da je uhićen a kamoli uručila pouku o pravima kako bi se i u pisanoj formi suočio s teretom kaznene prijave. Naime, po preporuci dežurnog liječnika u PB Vrapče gdje je završio nakon što su mu u noći na ponedjeljak prvu pomoć pružili liječnici u KB Dubrava, smješten je u jedinicu intenzivne skrbi te je podvrgnut, neslužbeno doznajemo, psihijatrijskoj obradi.

Inače, nakon privođenja posrnulom mladiću su uzeti uzorci krvi i urina te su poslani na analizu kako bi se utvrdilo je li, osim alkohola te kobne večeri pod čijim je vidnim utjecajem bio, eventualno u tijelu imao i nekih zabranjenih supstanci.

Treba naglasiti da će, kao i u svakom postupku, osim iskaza oštećenog, osumnjičenog te svjedoka nemilog incidenta, ključna dalje biti i vještačenja počevši od toksikološkog i psihijatrijskog na okolnost, među ostalim, 18-godišnjakove ubrojivosti tempore criminis, kao i onog medicinskog kako bi se u slučaju ozlijeđenog muškarca utvrdio točan mehanizam nastanka ozljede vrata. Pa ovisno o svemu, a po dovršetku istrage koju će pokrenuti Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon što se 18-godišnjaka službeno uhiti te ispita, nije za isključiti da dođe do prekvalifikacije kaznenog djela u ono blaže iz općinske nadležnosti poput pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

O samom slučaju smo upitali i odvjetnika Milka Križanovića kojeg je, kako doznajemo, angažirala 18-godišnjakova obitelj, no obzirom na samu fazu postupka nije previše otkrivao.

image

Odvjetnik Milko Križanović
 

Privatni arhiv

- Moj branjenik je trenutno u teškoj alkoholnoj komi slijedom čega mu je pružena hitna medicinska skrb. Trenutno nije kontaktibilan, a riječ je o mladiću koji je uzoran učenik i nikad kažnjavan. Detalji cijelog slučaja su i obrani još uvijek nepoznati, a nakon prvog ispitivanja ćemo vidjeti sve okolnosne činjenice. U svakom slučaju, prema podacima kojima raspolažem, proizlazi da na strani okrivljenika nema namjere niti svijesti za počinjenje djela. I to je sve što vam mogu reći – rekao je kratko za Jutarnji odvjetnik Križanović o slučaju 18-godišnjaka kojem nije bilo ni u primisli da će mu prvi koraci u svijetu punoljetnih osoba biti ovakvi.

Inače, jedino zajedničko ozlijeđenom muškarcu i napadaču u ovom strašnom događaju je da su obojica tu večer bila na Maksimirskom stadionu i uživala u Dinamovoj pobjedi. Idući njihov susret bit će u sudnici zagrebačkog suda - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 16:03