Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Bizniszbog koronavirusa

Tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje HGK ukida članarine, HOK oslobađa sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa

Piše Ljubica Vuko, PSD
20. ožujka 2020. - 16:35
 Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

Zbog slučaja koronavirusa i šteta koje trpi gospodarstvo Hrvatska gospodarska komora privremeno ukida obvezu plaćanja članarine tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje.

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24 -, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

U priopćenju HGK navodi se kako je financijska služba HGK napravila analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod.

S obzirom na trenutno stanje ovaj korak je samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšamo život poduzetnicima u ovoj krizi - naglasio je Burilović.

Hrvatska obrtnička komora oslobodila sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore upravo je donio odluku kojom traži Skupštinu da oslobodi sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020. godine.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a:

- Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize. I to Hrvatska obrtnička komora prva pokazuje svojim primjerom oslobađajući sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa.

Vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, tražimo otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta.

U trenutcima ove krize na raspolaganju smo obrtnicima za sva pitanja, neumorno radimo na rješavanju problema i nedoumica u poslovanju svih specifičnih obrtničkih branši i maksimalno smo uključeni u sve aktivnosti pri kreiranju gospodarskih mjera i kriterija.

I dalje ćemo se, kako i do sada, snažno zalagati za opstanak najžilavijeg segmenta hrvatskog gospodarstva - obrtništva. Obrtnici i obrtnice tu smo s vama i za vas - stoji u priopćenju HOK-a.

#HGK

Izdvojeno