StoryEditor
BiznisPobuna radnika

Skandal u tvornicama koje proizvode odjeću za Zaru i Primark: nakon osnivanja sindikata, zaposlenicima podijeljeni otkazi, rade u nehumanim uvjetima

Piše PSD
24. lipnja 2020. - 20:21
Josep Lago/AFP

Stotine radnika u dvije tvornice u Myanmaru koje proizvode odjeću za brendove Zara i Primark, otpušteni su samo nekoliko dana nakon što su formirali sindikat, javlja The Guardian.

Njihovi su otkazi objašnjeni novonastalom situacijom s koronavirusom. Zara, kao glavni adut tvrtke Inditex, najveća je maloprodajna trgovina odjećom na svijetu sa više od 1,200 dućana.

U spomenutoj tvornici, Huabo Times, nekoliko dana nakon što su menadžmentu predani zahtjevi za registraciju novooformljenog sindikata, rješenje o otkazu dobilo je oko 100 radnika, među njima primarno članovi sindikata te oni koji su podržali njegovo okupljanje. 200 radnika iz druge tvornice, koji nisu članovi nijednog sindikata, dovedeno je na njihovo mjesto četiri dana nakon otpuštanja.

U tvornici Rui-Ning otpušteno je pak 298 članova sindikata, još u svibnju ove godine. Sindikat je formiran ranije u veljači 2020.

"Gledam na otkaze primarno kao na pokušaje da se spriječi okupljanje radnika u sindikat, sve pod izlikom okolnosti koje je donijela pandemija. Tvornica je otpustila najprije zaposlenike koji su ušli u sindikat, među njima i mene", rekao je za Guardian Kyaw Thu Zaw, nekadašnji zaposlenik Rui-Ning tvornice.

"Dali su nam objašnjenje u vezi poteškoća transporta proizvod u Europu, ali mislim da to nema veze s tim, budući da je tvornica 12. svibnja poslala ogromnu količinu proizvoda tvrtkama koje su ih naručile", dodaje.

Objasnio je i kako su regularne smjene radnika u spomenutim tvornicama uključivale radno vrijeme od 10 sati dnevno, šest dana u tjednu, a od zaposlenika se očekivao i prekovremeni rad. Za to su dobivali ukupno 3 dolara dnevno.

"Inditex bi trebao zaposlenicima osigurati dostojne i humane radne uvjete u tvornicama gdje se proizvodi njihova roba. Njihove izjave u javnosti idu u smjeru jednakosti i materijala za očuvanje okoliša, ali mi u stvarnosti patimo", zaključio je otpušteni radnik.

Zajedno s kolegama iz sindikata poslao je pismo utemeljitelju Zare, Don Amanciju Ortegi, šestom najbogatijem čovjeku na svijetu s preko 65 milijardi dolara na bankovnom računu, kako njegovu vrijednost procjenjuje Forbes.

"Kad je pandemija proglašena, mnogi radnici su nastavili raditi u istim uvjetima iako nam vodstvo tvrtke nije osiguralo zaštitne uvjete poput maski ili mogućnosti za socijalnu distancu. Sada su nas odlučili otpustiti pod izlikom globalne krize te na taj način uništiti mogućnost formiranja sindikata, masovno otpuštajući njegove članove", stoji, između ostaloga, u pismu upućenom vlasniku Inditex grupe.

"Nadređeni urlaju na nas i koriste psovke, obraćaju nam se kao da smo životinje, a i govore radnicima da su kao psi. Rade to kako bismo dostigli određenu brzinu proizvodnje, a nikad nisu ni opomenuti zbog tog zlostavljanja", požalili su se iz proizvodnje.

Higijenski uvjeti također su poražavajući. Umjesto kanalizacije, široka cijev vodi fekalije te ih ispušta van tvornice, što čini nepodnošljive uvjete s obzirom na smrad koji se širi cijelim područjem. 

Otpušteni radnici koji proizvode odjeću za Primark uputili su odvojeno pismo upravi zahtjevajući što skorije vraćanje otpuštenih radnika uz poboljšane uvjete rada. Prema nekima od radnika, otkazi su se podijelili pod opravdanjem da se mora omogućiti socijalna distanca, no 107 otpuštenih radnika (redom članova sindikata) zamijenilo je uskoro 200 iz druge tvornice.

Sindikat je formiran kako bi se ugovorno riješila prava zaposlenika, tvrde. Ranije su ih znali otpuštati tijekom "kišne sezone" u državi, a tada je ionako bilo gotovo nemoguće pronaći zamjenski posao. 

Glasnogovornik za Inditex rekao je kako je Zara samo jedan od korisnika spomenute tvornice tekstila i kako pozivaju na dijalog između menadžmenta i sindikata.

"Zahtjevamo da se svim našim dobavljačima omogući pravo formiranja sindikata. Usko surađujemo sa svim našim dobavljačima i u ova teška vremena te se nadamo da će se dobra suradnja i nastaviti. Jednak tretman svih radnika je nužan, diskriminacija ne dolazi u obzir", kažu iz Inditexa.

"Svjesni smo spomenutih slučaja, a kako smo samo jedan od suradnika spomenutih tvornica, pozivamo njihove vlasnike na otvoreni dijalog s radnicima kako bi se rješenje pronašlo", dodaju.

I iz Primarka potvrđuju mogućnost radnika da osnuju sindikat ili udruženje - u kontaktu su, dodaju, s dobavljačem i ministarstvu za rad uputili su zahtjev za što bržim rješenjem problema.

Ukoliko se ne pronađe rješenje povoljno za radnike, suradnja će prestati, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 14:07