StoryEditorOCM
Biznisnatječaj za poduzetnike

Poduzetnici, uz stratešku inicijativu SME EnterPRIZE promovirajte svoj poslovni model na nacionalnoj i međunarodnoj razini

Piše promo
25. svibnja 2023. - 07:00

Mali i srednji poduzetnici jedni su od glavnih pokretača održive tranzicije, a Generalijeva inicijativa SME EnterPRIZE prilika je za isticanje najboljih poslovnih praksi u navedenom području

Koliko su mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća važna u gospodarskoj strukturi Europe najbolje svjedoči podatak da upravo ona čine 99 % svih poduzeća u Europskoj uniji, osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru i zaslužna su za više od polovice cjelokupne ostvarene dodane vrijednosti. Prepoznajući ih ne samo kao temelj europskoga gospodarstva nego i kao jednog od glavnih pokretača održive tranzicije, Generali je upravo malim i srednjim poduzećima posvetio svoju stratešku inicijativu SME EnterPRIZE, želeći potaknuti njihov daljnji razvoj. Zahvaljujući tome, i hrvatski mali i srednji poduzetnici imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade te promovirati svoj poslovni model na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Naime, i ove se godine, do 4. lipnja 2023., na natječaj SME EnterPRIZE mogu prijaviti mala i srednja poduzeća koja su ujedno i klijenti Generali osiguranja ili Privredne banke Zagreb te članovi udruge Glas poduzetnika. U sklopu kategorija "Zajednica" i "Okoliš" nagradit će se najbolje održive prakse, odnosno ona poduzeća koja skrbe o održivosti poslovanja i odnosu s dionicima te su fokusirana na dobrobit zajednice i okoliša. Najbolje održiva poduzetnička praksa iz Hrvatske, koja će se potom proglasiti između pobjednika kategorija, bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga 2023.

Postanite Heroj održivosti

U kategoriju "Zajednica" prijaviti se mogu mala i srednja poduzeća koja pozitivno utječu na zajednice i teritorije na kojima djeluju i/ili poboljšavaju dobrobit svojih zaposlenika i obitelji. Primjerice, to su poduzeća koja doprinose organizacijama ili projektima zajednice, koja provode programe volontiranja zaposlenika, zapošljavaju ili osnažuju osobe u nepovoljnom položaju te rade na uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu. Također, vrednuje se i zapošljavanje lokalnih radnika i dobavljača, uključenost zajednice u situacijama kada poslovanje negativno utječe na zajednicu, kao i potpora razvoju kojim upravlja zajednica, zatim financiranje programa učenja za lokalno stanovništvo ili programa za dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju lokalnih radnika te druge prakse.

U kategoriju "Okoliš" prijaviti se mogu mala i srednja poduzeća koja pozitivno utječu na okoliš smanjenjem potrošnje resursa, uvedenim procesima recikliranja i uporabom sirovina te na druge načine. Vrednuju se postignuti rezultati kao što su smanjenje potrošnje energije, recikliranje i sanacija sirovina, prakse kružnog gospodarstva, novi načini proizvodnje koji stvaraju manje otpada ili ponovno upotrebljavaju iskorištene materijale, zatim upotreba novih vrsta materijala te razvoj tehnologija koje štede energiju, smanjenje emisija ugljikova dioksida i izbjegavanje nepotrebnog bacanja hrane, a svakako i usvajanje novih poljoprivrednih praksi s naglaskom na bolju zaštitu biološke raznolikosti i tla te drugo.

Pobjednike svake kategorije odredit će žiri, u čijem su sastavu istaknuti stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, a dodjela nagrada održat će se u Zagrebu u srpnju 2023., na prigodnoj smotri finalista. 

Ukupnog pobjednika natječaja, "Najbolje održivu poduzetničku praksu" iz Hrvatske, odabrat će potom međunarodni znanstveni odbor koji okuplja stručnjake iz akademske zajednice, ustanova i gospodarstva. Tvrtka koja će ponijeti ovu titulu bit će predstavljena na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu 28. studenoga ove godine. Više detalja o prijavi na natječaj nalazi se ovdje.

Partner poduzetnicima i podrška održivijoj budućnosti

Održivost predstavlja mogućnost za rast malih i srednjih poduzeća, kao što je zaključak Bijele knjige SME EnterPRIZE, koju je pripremila škola za menadžment SDA Bocconi School u suradnji s Generalijem, pokazujući pozitivan odnos između održivosti i financijskih performansi malih i srednjih poduzeća, jer održiva ponašanja mogu osigurati ključne resurse i prilike. Strateška inicijativa SME EnterPRIZE u prvi plan stavlja heroje održivosti - male i srednje poduzetnike koji su u svojim poslovnim aktivnostima implementirali značajne inicijative održivosti te predstavljaju inspirativne modele za druge poduzetnike. Ugrađena u strateški plan Generali Grupe "Lifetime Partner 24: Driving Growth", inicijativa SME EnterPRIZE promiče uključiviju i zeleniju ekonomiju u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU.

Otvorite put vlastitoj priči o održivom uspjehu i prijavite se na natječaj SME EnterPRIZE ovdje:
 

#SMEEnterprize

#Generali osiguranje

#Sustanability  

#Generali SMEEnterprize

 

 

 

 
 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:23