StoryEditorOCM
Bizniszaredale promjene

Mladi poduzetnik iz Imotskog novi je suvlasnik Varteksa: Vjerujem u povratak ‘stare slave’

Piše Dalmacija SD
18. svibnja 2023. - 12:57

Zaredale su promjene u vlasničkoj strukturi Varteksa, s prijenosom velikih paketa dionica s Nenada Bakića na nove dioničare – prvo na Marka Vučijevića (24,91%), a sada i Antonija Popića (10,67%), dovest će do promjena u korporativnim organima upravljanja.

Tržište to već nagrađuje kroz rast dionice, a za početak to znači očekivane promjene u Nadzornom odboru kompanije čija Uprava pregovara sa stranim investicijskim fondom za kreditna sredstva, kako bi došla svježeg kapitala za financiranje proizvodnje, u prvom redu nabavu repromaterijala, piše Poslovni.hr.

Pregovore, ali i promjene koje se pripremaju u NO-u, potvrdio je član Uprave Varteksa Dražen Dobiš. Kako navodi nova kreditna sredstva za obrtni kapital ključna su za opstanak, jer su zalihe materijala iscrpljene, dok Varteks ne može računati na pomoć banaka zbog opće situacije i trenutačne kreditne nesposobnosti.

Priprema se i skupština dioničara koja bi navodno već u lipnju trebala biti održana s točkama dnevnog reda među kojima se očito predviđaju i promjene u NO-u, a razlog je nova vlasnička struktura koja će biti preslikana na nadzorni organ.

“Vjerujem da su novi vlasnici orijentirani u smjeru podizanja Varteksa na visoku razinu, za što će trebati maksimalni angažman i financijska sredstva i to vrlo brzo”, kaže Dobiš dodajući da je Vučijević, inače najveći pojedinačni dioničar, u fazi upoznavanja s kompletnim poslovanjem, a očekuje i inicijalni sastanak i s Popićem.

image
Josko Šupić/Cropix

Antonio Popić, mladi poduzetnik iz Imotskog (32 godine), inače magistar ekonomije, u biznis je krenuo u bivšem Agrokoru u razdoblju od 2014. do 2017. kroz poslove menadžmenta izvoza u Zvijezdi. U sljedećoj fazi s partnerom Mateom Šarićem, sinom vlasnika Europa Tradea, uključuje se u distribuciju roba po hrvatskim trgovačkim lancima, koje kupuju na stranim tržištima.

Vlasnik je više ugostiteljskih objekata uključujući i apartmane te vilu s bazenom za luksuzni najam. Usto, investira u stanogradnju, a u Upravi je dvije zagrebačke tvrtke Taunus tradeu i West Techu.

Navodi da je prije ove transakcije Varteks već duže pratio, jer mu je tvrtka postala zanimljiva kroz Bakićeve objave na Facebooku pa tako i status u kojem je objavio da prodaje dionica. Tako se, kaže, javio i preko odvjetnika sve je brzo dogovoreno, dok je cijena po kojoj je kupio navedeni paket dionica mimo uređenog tržišta, ističe, znatno niža od tržišne.

No, Popić je uvjeren da je dobro uložio, i ako bude prilike još će, kaže, jer smatra da će Varteks, kompanija s više od 100 godina tradicije, jako rasti kroz narednih 5 godina, kada očekuje da će se vratiti na razinu iz najboljih dana, piše Poslovni.hr.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:48