Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Biznisonline ponuda

Brine vas kako iz izolacije nabavljati voće, povrće, ribu...? Mnogi će vam sve dostaviti na vrata, neki i besplatno; Evo gdje u siguran shopping

Piše Merien Ilić
24. ožujka 2020. - 15:44
ilustracija/Shutterstock

Nakon zatvaranja tržnica i ribarnica kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, građani su ostali zabrinuti kako narednih tjedana izolacije nabavljati voće, povrće i ribu, te druge namirnice bez kojih ne možemo, a u trgovinama, posebice malim, nađe se prilično skromna ponuda. Ovih dana, pitanje je kakva je uopće ponuda.

Na društvenim mrežama odmah su se stvorile brojne mreže korisnika koji iznose svoja iskustva s dobavljačima namirnica, te kontakti. Primjerice, u pravom trenutku Grad Vrgorac donio je odluku o aktiviranju digitalne zelene tržnice u aktualnoj krizi.

Preko digitalne tržnice umrežit će se više od 450 vrgoračkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode jagode, breskve, jabuke, šljive, stolno grožđe i drugo voće i povrće, kao i med i kvalitetna vina. Digitalna tržnica poljoprivrednih proizvoda Vrgorac nalazi se na stranici kupujdomace.hr.

Besplatnu dostavu za sve kupnje iznad 99 kuna organizirao je Bio planet, a dostava se može očekivati unutar 24 sata. Evergreen također obavlja dostave (095 774 4343)

- Za sada narudžbe i dostave idu jako dobro. Ljudi su disciplinirani i odgovorni i nije im do izlaska iz kuća, pa su im dostave zaista spas u ovoj situaciji. Nama također jer su djelatnici zadržali posao, a pomažemo i ribarima da plasiraju svoj ulov. Dio naših djelatnika radi od kuće u call centru, dio u dostavi koja uključuje područje od Solina do Kaštela, zaključno s Kaštel Štafilićem, od Stobreča do Dugog Rata, te grad Split.

U ponudi je riba, ali i voće i povrće, jaja, med, sokovi i sirupi, ajvar, šalša, orašasti plodovi, ukiseljeno povrće...Ljudi naprave dobru spizu prilikom narudžbe. Ne žele se izlagati riziku od virusa, a naši djelatnici poštuju stroge mjere zaštite. Za sada nam je plaćanje u gotovini, ali smišljamo način kako izvesti drukčije - kazuju nam u Gastro ribarnici Brač koju se može kontaktirati na broj: 095/6111 555 ili putem maila narudzbe2@centaurus.hr.

Dostava je 30 kuna, dok je ista besplatna za umirovljenike i osobe s invaliditetom. Ovih dana, ribari nisu imali sreće zbog loših vremenskih uvjeta, no u ponudi je uzgojena riba po akcijskim cijenama.

Ovih dana Ankica Dedić ne staje po cijeli dan. Dugi niz godina bavi se uzgojem mikrozelenja na OPG-u u Rupotinama, a obavlja dostavu namirnica za što vlada veliki interes, pa razmišlja o angažmanu dodatnih snaga.

- U ovim trenucima važnije je imat kilo mrkve nego pun novčanik. Mi vam ovo s narudžbama ne možemo pratit! Svaki dan ćemo sijati i saditi, što bi trebali i svi koji to mogu jer u protivnom, ovo ljeto nećemo imati što jesti - upozorava Ankica.

- Najzdravija hrana je biljka kada proklija, a treba paziti kad nabavljate sjeme da nije tretirano. Preko firme radimo dostavu i za Ivana Šuloga u Donjoj Bistri, imamo uhodanu mrežu s brojnim proizvođačima, a cijelo vrijeme ćemo raditi dok god možemo, zvat ćemo i studente koji su nam radili na štandu na pazaru, kao i dodatnu radnu snagu.

Ovo vrijeme nam je prava prilika da potaknemo i podržimo ljude da pokrenu svoju proizvodnju na selima, OPG-ovima, pa i na balkonima. Nije važno stvarati zalihe brašna nego sjemena, zemlje i sadnica jer se sad treba sijati za cijelu godinu. U protivnom nećemo imati ni voća ni povrća. Poljoprivreda nam je budućnost, samo to trebamo odmah shvatiti - savjetuje Ankica kojoj se zainteresirani mogu javiti na njen facebook profil.

Vrtovi i recept za kvasac


- Na balkonima ljudi mogu raditi male vrtove, saditi svu zelen jer je klorofil najvažniji za krv i imunitet. Treba paziti da sjeme ne bude tretirano, nabaviti zemlju za povrće, a ne za cvijeće... Umjesto pitara mogu poslužiti i kutije od stiropora...

Ako imate djecu, nek ona sade s vama, animirajte ih, bit će im zabavno pogotovo u ovo doba kada moraju biti zatvoreni u kući. Uostalom, roditelji bi trebali iskoristiti vrijeme da djecu nauče sve one vještine koje smo naslijedili od naših baka poput kuhanja, šivanja, pletenja, a i odrasli nek se prisjete nekih radnji iz domaćinstva. Sve to opušta i smiruje - kaže nam Ankica Dedić.

Za kraj razgovora dala nam je i recept za domaći kvasac:

- Od običnog brašna, soli i vode radi se domaći kvas. Tijekom nekoliko dana, svakodnevno treba smjesu primjesivat i kvas se sam stvori. To je kiselo tijesto koje bi radile naše babe koje bi di odvojile za neki drugi put.

#KORONAVIRUS#žIVOT U IZOLACIJI#OSTAJEMDOMA#DOSTAVA HRANE

Izdvojeno