Dalmatinska pašticada neizostavan je dio blagdanskog stola u Dalmaciji, simbol tradicije i obiteljskog zajedništva. Priprema ovog jela zahtijeva vrijeme i strpljenje, ali konačni okus opravdava sav uložen trud.
Recepti i trikovi za savršenu pašticadu prenose se s koljena na koljeno, a mi smo pronašli provjeren recept koji će vam osigurati pregršt komplimenata za blagdanskim stolom.
Dalmatinska pašticada s njokima
Sastojci:
1 kg goveđeg frikandoa
400 g korjenastog povrća
30 ml ulja T! ili svinjske masti Delicato
3 manje glavice luka
4 veća češnja češnjaka
60 g koncentrata rajčice T!
200 ml prošeka
1,5 l goveđeg temeljca
1 žličica soli
½ žličice papra
500 g njoka T!
Marinada:
1 mrkva
¼ korijena celera
150 g pancete Delicato
4 češnja češnjaka
Ostalo:
200 ml vinskog octa T!
cca 1,5 l vode
10 g klinčića
10 g zrna papra
2 lista lovora
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
1 mrkva
1 korijen peršina
¼ korijena celera
Priprema:
Mrkvu, korijen celera i pancetu za špikanje narežite na štapiće. Meso očistite, nožem napravite nekoliko proreza pa ga našpikajte pancetom, mrkvom, celerom i češnjakom. Korjenasto povrće narežite, stavite ga u veliku posudu pa dodajte nasjeckani luk, češnjak, klinčić, zrna papra i listove lovora. Na to stavite meso pa sve prelijte octom i vodom da prekriju meso. Ostavite najmanje osam sati u hladnjaku da se marinira i svakih nekoliko sati okrenite meso.
Kada meso izvadite iz marinade, posušite ga i posolite. U loncu na zagrijanom ulju ili masti zapecite meso sa svih strana pa ga izvadite i ostavite na stranu. U istom loncu pržite luk i češnjak te nasjeckano korjenasto povrće za juhu. Zatim dodajte pastu od rajčice i ulijte malo temeljca, a to učinite svaki put kada se povrće počne lijepiti za dno lonca.
Vratite meso u lonac, promiješajte, podlijte prošekom i temeljcem. Kuhajte otprilike 3 sata, a nakon toga izvadite meso i propasirajte umak. Meso narežite i vratite u umak da se kuha još 15 - 20 minuta. Uz pašticadu poslužite njoke skuhane prema uputi na pakiranju.
Baci Gastro đir i uživaj u gotovim jelima s gastro odjela koje za tebe priprema chef Fabricio Vežnaver.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....