Turizam
Vrboska na otoku Hvaru<br />
TOP 10

Konavle ćete pamtiti cijeli život, a na Lastovu zaboraviti što znači stres

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Tom Dubravec/Cropix
28. rujna 2021. - 14:04

1. Konavle
Mnogi još uvijek misle kako su na našem jugu s Dubrovnikom i njegovim čudesima povijesne arhitekture sve vidjeli, ne znajući kako su zapravo Konavle točka na "i". Upoznajte ih tako da samo krenete u njihovu pravcu, pa gdje vas put odnese. Može do gorja, može u nizinu, može kao na jednom našem reporterskom zadatku na plažicu s otvorenim morem smještenu točno ispod moćnih, visokih klifova. U isti mah, osobni je stav, bio je to jezoviti i strahopoštovanja vrijedan osjećaj, u svakom slučaju iskustvo koje se pamti za života. U Konavlima se lakše diše, nema ljudskog turističkog mravinjaka, a ako ćete iz prve ruke, jede se bogovski, u jednom od niza lokalnih restorana i OPG-ova. Još jedan savjet, kada ste već tu, skočite do plaža Prevlake. Pronađite onu s oblutcima koja gleda na obale Crne Gore. I to je doživljaj.
2. Pelješac
Savršenstvo je bez mane, s obiljem malih obalno južnih mjestašca koja možete pikirati s cestovnih vidikovaca. Požurite prije nego što dođe masovni turizam koji je puštanjem u pogon mosta i više nego izgledan. Savjet, okušajte jahati na vjetru, pogledajte predivne kapetanske kuće, vrtove i aule u Orebiću, pronađite kristalno čiste uvale na južnoj otočnoj strani. Degustirajte pelješko vino u jednoj od vinarija, probajte magareće mlijeko, popnite se na Stonske zidine. Uzmite za suvenir vrećicu soli i ne odlazite bez makar jedne degustirane kamenice.
3. Zabiokovlje
Iza leđa obale, daleko od nevjerojatne vreve Makarske rivijere možete uživati u prostoru koliko god vam srce želi. Ovdje nema gužve, nema vike, nema stresa. Spavat ćete mirnije u nekoj od vila, na noćnim temperaturama nižim nego na obali. U savršenom luksuzu u kojem ćete povrće odabirati iz vrta što ga za vas njeguju ljubazni domaćini. Na raspolaganju su vam rječice i rijeke s mlinovima, kanjonima, Crveno i Modro jezero, Ričice i njegove ljepote, OPG-ovi na kojima ćete jesti savršenog pijetla ispod peke, vrhunski pršut iz Slivna, domaći sir. Pronađite imotsku tortu, sjednite na bicikl i odvozite nizinama i brdskim putima. Krenite u Međugorje, ili ako vam se više sviđa na kupanje u Brela. Samo pođite lagano tunelom na jug, kroz veliko Biokovo. Za 15 minuta ste na plaži.
4. Dolina Neretve
Ovaj kutak nema puno razvikanih kupališta, ali ima nešto što drugi nemaju, močvaru, deltu Neretve, safari ture po njezinim rukavcima u kojima ćete čamcem prolaziti i dodirivati šaš, slušati kreket žaba, možda ugledati pokoju jegulju. I fotografirati do u beskonačnost ptice koje se ovdje čuvaju kao kap vode na dlanu. Dolina Neretve je savršeno mjesto za odmor, s nizom naselja u kojima vas domaćini dočekuju kao svoje. Ovdje možete "fotkati" lopoče, surfati na obali do u beskonačnost, upoznati život močvare. Možete posjetiti povijesna mjesta, obići Baćinska jezera, degustirati jegulju na brudet, krenuti u berbu mandarina ili jagoda, s ljetom navijati u Maratonu lađa. Ostalo vam nećemo otkrivati, nešto napravite i sami. Obožavamo dolinu Neretve jer je ludo dinamična. I nudi puno više od dosadnog prženja na plaži.
5. Mirca na Braču
Ovdje gost nije turist, u Mircima je on naš i dobrodošao. Ovdje za njega domaćin čuva najbolje maslinovo ulje i harmoniku da zajedno zapjevaju kao svoji. Ovdje se govore brojni strani jezici i uvijek ima mjesta na plažama. Nabrojit će vam domaći na prste: imamo butigu, kafić, restoran, trafiku, doktor je blizu. Imamo odlične plaže, domaćine koji su gostu prijatelji. A imaju i vinske, adrenalinske i maslinove pute, novu atrakciju Via Brattiju... I u blizinu mjesta veća i manja mjesta, od kojih u nekima vlada toliki krkljanac da se jedva čekaš vratit u svoja Mirca. U toj, nasreću, sačuvanoj turističkoj ravnoteži, gost još uvijek ima prigodu shvatiti kako se u ovako malom otočnom mjestu puno lipo živi.
6. Lastovo
Nisu stranci ludi, računaju ovako, kada već idemo na odmor, hajmo što dalje, gdje nema nikoga. I bogme su se sjatili na Lastovo gdje su ove godine bilježeni brojčani rekordi. Ali kapaciteti su takvi kakvi jesu, limitirajući. I to je stvorilo turistički odnos snaga gost – domaći, u kojem svi imaju široko mjesto pod suncem. Lastovo je fantazija od otoka, jest da se do njega satima truckaš, jest da trošak putovanja za obitelj i auto nije malen. Ali sve se to isplati. Zbog vrhunskih domaćina, prirodnih ljepota, tradicije, baštine, sprege obale i šume, zelenila i plavila, lastovskih otoka, mora, vrhunske spize. Nemaju puno dućana, samo jednu mesnicu, poštu i hotel. Ali imaju sve što treba.
7. Vrboska
Kada kažemo da je zovu Mala Venecija onda vam je jasno kako izgleda. Puna je mostića koji spajaju obale duge uvale, kuća u tradicionalnom stilu koje pričaju priču o nekoć jakom ribarskom uporištu. Vrboska nije toliko razvikana kao Jelsa, Stari Grad, te da ne spominjemo Hvar. Ali ako ćemo birati, evo, primjerice, vikend za odmor, onda bi u srcu sezone odabir pao na nju. Jer ovdje odmor dobiva novu dimenziju. More, uvale, arhitektura, ljudi, ribanje i ribarsko prigovaranje, dobra spiza, laka i brza povezanost sa svim otočnim mjestima južne, zapadne i središnje bande. Da, ako želite preporuku ciljano za odmor odmora, onda je to ova lokacija. Sve ostalo je u usporedbi s Vrboskom, buka.
8. Maslinica
E pa dobro, svakom tko nas na odluku o odmoru na Šolti počasti izrekom "dabogda te i dopala", od srca zahvaljujemo. I drugi put. A kada već biramo i lokaciju neka to bude Maslinica. Ima tu još nekih puno lijepih šoltanskih mjesta o kojima bi se u ovom odabiru dalo pričati. Ima i nekih koja su čisti turistički biznis i ništa više od toga. Ali Maslinica spada u kategoriju onih koje poželite malo bolje upoznati, opet se vratiti i ostati na punjenju baterija. Naprosto je lijepa, i u njezinu srcu, u samom dnu uvale, ali i prema bočnim odvojcima pod kojima se nižu plaže. I tako dok "chillate" na ležaljci, i u nirvani gledate što se pruža pred vama, otočiće, jarbole jedrilica, luksuzne jahte u prolazu, kristalno čisto more, mislite samo – La vitta e bella.
9. Silba
Jesmo li negdje vidjeli takvo kristalno, tirkizno more? Možda na Palagruži ili najjužnijim dijelovima Lastova. Jesmo li pronašli otok na kojem se krećete slobodno kao ptica, bez nazočnosti auta, bez tutnjave motora, bez dernjave? Jesmo, na Silbi. Silba je, ma Silba je Silba. Jedna i neponovljiva – 15 četvornih kilometara pitomosti, samo jedno naselje, neke od najljepših uvala i plaža, topli ljudi, limitirani turistički kapaciteti, spokoj i mir, zeleno i plavo. Volimo njezine suhozide i skrivene dvorove pune zelenila, i u njima kamene stolove domaćih, legende o ljubavi satkane u građevini, prekrasnu arhitekturu, i činjenicu da se tu osjećamo kao stopljeni s otokom. Neponovljivo. Zato joj se ponovljivo vraćamo.
10. Zlarin
Uhvate vas srsi ugode svaki put kada kročite u ovaj porto. Pa prođete lungomarem i šetate uzduž duge rive. I guštate. Ovako za otok kažu podaci: ogromna količina sunčanih sati, raj prožet zelenilom iz čije prirode dolaze zvukovi fazana i huk sova. Ok. Obećavajuće, govori o sačuvanosti. Mjesto gdje možete naći predivne koralje. Točna konstatacija, ne idemo s njega bez makar jednog minijaturnog primjerka. Koji nam priča priču o dugoj tradiciji. Zlarin je metafora za odmor izvan vreve, izvan šibenskih gužvi, mjesto koje vam svakako preporučujemo. Ovdje se ne žuri. Nema potrebe, nama "fureštima" ovdje na pamet dolazi samo čisto odmaranje. I to je to. Malo mi za sriću triba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:33