Turizam
19487966
IMAJU SE ČIME POHVALITI

Hvar je posjetilo čak sto tisuća gostiju ili 111 posto više nego lani

28. rujna 2021. - 14:18

Sjajna sezona kojoj svjedočimo usprkos svim pandemijskim ograničenjima u Hvaru još uvijek traje.
Zadovoljni turisti koji uživaju u blagodatima rane jeseni na škoju potvrđuju još jedno međunarodno priznanje: procjenu uglednog američkog časopisa Travel+Leisure (s više od 3 milijuna mjesečnih čitatelja) koji je u rujnu otok Hvar pozicionirao na 6. mjesto liste TOP 20 najboljih europskih otoka.
Do sredine rujna grad Hvar i prigradska naselja posjetilo je više od sto tisuća gostiju, što je rast od 111 posto u odnosu na prošlu godinu, a do sad je, prema podacima Turističke zajednice grada Hvara, u odnosu na 2019. godinu ostvareno 70 posto turističkog prometa.
Najviše gostiju u ovoj godini doputovalo je iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, velik je porast domaćih gostiju koji su na izuzetno viskom četvrtom mjestu po broju dolazaka i noćenja, a odmah za njima su i turisti iz Njemačke i Nizozemske.
Broj gostiju povećao se i u posjetama tvrđavi Fortica i hvarskom teatru iz 1612., najstarijem komunalnom kazalištu Europe, a u potpunosti obnovljeni spomenici baštine iz 16. stoljeća - Lođa i osobito Leroj – kula s gradskim satom, čija je unutrašnjost prvi put u povijesti otvorena za posjetitelje, ovoga ljeta postali su nova gradska turistička atrakcija.

Umjetnički doživljaj

Ljeto u Hvaru već je desetljećima sinonim za ljeto bogato kulturom, ponajprije u okviru Hvarskih ljetnih priredbi koje su ove godine imale svoje jubilarno 60. izdanje. Jedan od najdugovječnijih ljetnih festivala na Jadranu i ove je godine, u organizaciji Grada Hvara i uz potporu Ministarstva kulture i medija, na živopisnim povijesnim lokacijama ugostio velika imena hrvatske glazbene i dramske scene, iako je bio održan u znatno skraćenom izdanju zbog aktualne situacije s pandemijom.
Svečanost otvaranja održana je na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, tradicionalnim koncertom hvarskih kulturno-umjetničkih društava koja su nastupima razasutim po gradu „prošetali“ publiku od Rive, Lođe do crkvice Zvijezda mora i Ljetne pozornice Veneranda.
Uz lokalna društva, obljetničkom izdanju festivala retrospektivnu notu dao je koncert glazbene dive Tereze Kesovije, posvetu klasičnim izvođačima i skladateljima glazbom je ispisao gitaristički Trio Elogio, saksofonisti Papandopulo kvarteta novim repertoarom predstavili suvremene hrvatske skladatelje, a Tihomir Hojsak i i Filip Novosel autentični hrvatski brend spojivši kontrabas i tamburicu. Suvremena plesna umjetnost iskazana je nagrađivanom predstavom „Gore“ Zagrebačkog plesnog ansambla, a tradicijska vezanost Hvarana uz kazalište predstavom „Tramvaj zvan čeznja“ dubrovačkog Kazališta Marina Držića.
(Jubilarno izdanje popularnog Hvarskog ljeta vratilo je visokokvalitetan umjetnički doživljaj na Ljetnu pozornicu Veneranda, ali i oživjelo i brojne lokacije u središtu grada.)
Galerija u Arsenalu ove godine otvorila je vrata izložbama hrvatskih umjetnika, među kojima i Hvaranina Gorana Novaka-Valléea koji se nakon 25 godina života u Njemačkoj svojim sugrađanima predstavio ciklusom 'Portreti'. Veliko zanimanje izazvala je aktualna skupna izložba „Pozitiv-negativ“ kojom su hvarski umjetnici problematizirali utjecaj masovnog turizma na život lokalne zajednice. Na poziv Muzeja hvarske baštine i Grada Hvara, prezentirali su svoje kreativno viđenje života u gradu koji se tijekom ljetnih mjeseci pretvara u turističku destinaciju i u kojem je svakodnevnica podređena gostima i njihovim potrebama, na što se nastavlja i tema izložbe hvarske umjetnice Maje Jelušić kojom će biti zatvorena ovogodišnja izložbena sezona u Arsenalu.

Ekskluzivan smještaj

Nautičari su još jednom potvrdili da su najotporniji na utjecaj pandemije, pa je hvarski porat, obogaćen novom nautičkom infrastrukturom, i ove godine bio premali za sve koji su htjeli uploviti u jednu od najatraktivnijih luka na Jadranu.
Uz njih, velik broj gostiju bio je u potrazi za mirom i povratkom prirodi, pa je izuzetno tražen bio i ekskluzivan smještaj u prigradskim naseljima i uvalama, daleko od užurbanosti grada.
Tradicijski način života na otoku proslavljen je i ove godine u srpnju održavanjem Festivala levande u Velome Grablju koji je okupio brojne stanovnike otoka i goste u organizaciji Udruge Pjover, uz suradnju s Gradom Hvarom i Turističkom zajednicom grada Hvara. Ova edukativna, gospodarska, kulturna i turistička manifestacija slavi dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje po kojem je Hvar desetljećima bio poznat kao „Otok lavande“.
Slavi se ovim i UNESCO-om zaštićena kulturna baština otoka Hvara, jedinstvenog po činjenici da ima čak šest spomenika baštine uvrštenih na prestižnu listu (Starigradsko polje - Hora/Ager, procesija Za križen, izrada čipke od agave, mediteranska prehrana Hvara i Brača, dalmatinska klapska pjesma i izgradnja suhozida), kao važna ponuda, ali i identitet našega otoka.
Ovogodišnje odlične turističke brojke rezultat su i sjajno odrađenih promotivnih aktivnosti na našim emitivnim tržištima. Marketinške aktivnosti Turističke zajednice grada Hvara pratili su i organizirani dolasci više od 40 stranih novinara, agenata i turoperatora koji su upoznali Hvar kao siguran otok s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom.
Veliki marketinški iskorak očekuje se u predstojećem razdoblju, s obzirom da udružene otočke turističke zajednice do kraja godine planiraju usvojiti brand strategiju otoka Hvara koja će biti jedinstvena u Hrvatskoj i značit će veliki korak u određivanju daljnjeg smjera razvoja otoka kao destinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:32