Overlay
‘Conspirituality‘

Spoj teorija zavjere i New Age duhovnosti: kad odgovore na najvažnija pitanja tražimo u neobičnoj i opasnoj kombinaciji, stvari obično pođu krivo

Piše Marija Mlačić
Foto Shutterstock
1. veljače 2021. - 19:51

Godina 2020. bila je godina teorija zavjera, a za razliku od Covida-19 kojeg će cjepivo izbrisati sa zemlje, s tom ćemo se njegovom posljedicom vjerojatno nešto duže boriti. Pandemija je razotkrila uznemirujuću krhkost ljudske superiornosti nad prirodom, što je dovelo do traženja odgovora na pitanja inače lišena ideologije u kompliciranim teorijama koje su se, kako su se produbljivale, sve više udaljavale od racionalnosti.

Sve više ljudi, koje inače nipošto ne bismo stavljali u koš s radikalnom desnicom sklonoj sumnji u znanstvena postignuća i demokratske principe, počinje vjerovati u to da je koronavirus prijevara, da je cijepljenje opasno, govore i pišu o "dubokoj državi". Riječ je o zajednici new agera, wellness influencera i onih koji sebe opisuju kao produhovljene osobe. Skovan je tako i naziv za taj fenomen kombiniranjem dviju ključnih riječi koje ih određuju, "conspiracy" (zavjera) i "spirituality" (duhovnost) te je nastao "conspirituality". 

Na neki način zapravo je logično da dio ljudi koji traže alternativne sustave vjerovanja ili liječenja prenosi tu potragu i u druge aspekte svojih života. Svi oni koji vjeruju u teorije zavjere u biti pokušavaju razmišljati kritički, ne prepustiti se konformizmu, oduprijeti se ispiranju mozga od strane medija i vlasti. Nažalost za kritičko razmišljanje im nedostaje osnovna baza znanja i obrazovanja na kojoj bi gradili svoje zaključke. Umjesto toga vrlo nekritički prihvaćaju postojeće teorije zavjere za koje se više puta dokazalo da su posve neistinite, a najpoznatija od njih trenutno je definitivno QAnon.

Riječ je opasnome kultu čiji pripadnici drže da svijetom vladaju kanibali pedofili koji su odani Sotoni, a njima nasuprot pojavio se savršeni kršćanin, izaslanik Mesije, Donald Trump. Rječnik kojim se koriste podsjeća na vokabular apokaliptičnih sekti iz prošlosti pa tako, na primjer, najavljuju oluju u kojoj će taj božji izaslanik pokoriti zle sotoniste.

Pripadnici ove sekte otvoreno i primarno kritiziraju liberalne medije, Hollywood i sve vrste lijevih ideologija. Do jučer nam se činilo nezamislivim pomisliti na hipije koji skupljaju kristale i rade jogu kako u pauzama između meditacija odlaze na forume koji šire ovakve i slične teorije zavjera, no, čini se da se puno toga primijenilo tijekom pandemijske 2020. Ne čini se to samo nama, u posljednje su vrijeme pojedine wellness i new age organizacije osjetile potrebu jasno se ograditi od svojih članova koji podupiru antivakserski pokret ili podržavaju QAnon.

Jules Evans, filozof i znanstveni novak s Centra za povijest emocija na Sveučilištu Queen Mary u Londonu u nedavnom je intervjuu za časopis Vice govorio o tome kako je sumnja u bilo kakva postojeća znanja logičan nusprodukt pandemije i kako primjere za sličan uzlet teorija zavjere ruku pod ruku s New Age filozofijom možemo naći u prošlosti.

Ono što je posebno važno u njegovom pristupu je pozicija iz koje prilazi ovom novouvedenom pojmu. On sam se deklarira kao spiritualna osoba pa ne možemo reći da oduzima intelektualni kredibilitet onima koji vjeruju u postojanje nadnaravnoga, bilo da je riječ o bogu, energijama ili duhu. Štoviše on na tragu intelektualaca prošlog stoljeća kao što je Aldous Huxley tvrdi da čisti racionalizam nije dostatan jer oduzima čovjeku moć spoznavanja transcendentalnog za kojim mnogi imaju potrebu. S druge pak strane upoznat je s trenucima kada je spiritualnost i okultno prelazilo u sferu negiranja racionalizma pa i dalje prema fašizmu.

On kao primjer navodi Njemačku iz 20-ih i 30-ih godina i govori o tijesnoj vezi nacizma, spiritualnog i okultnog. Mnoge osobe iz samog vrha Nacističkog pokreta vjerovale su u alternativnu medicinu, astrologiju, proučavale su parapsihologiju, psihodelične droge, vjerovali u moć okultnog i naposljetku podržavali autoritet vrhovnog gurua, Adolfa Hitlera, kojemu su pridodavali i nadnaravne osobine. 

Od početka pandemije čuli smo povremene glasove kako je Covid-19 odgovor prirode kao kakvog suverenog entiteta koji se bori protiv prenapučenosti i ljudske dominacije, svjetonazor koji se opisuje kao eko fašizam. Kada moderni radikalni "zeleni" iznose takve teze, može ih se upozoriti da su Nacisti također vjerovali u prirodni holizam i davali sve od sebe da sačuvaju okoliš, pritom istrebljujući čitav jedan narod. 

Nacisti su bili i pod utjecajem inačica teozofije, okultne "duhovne znanosti" s kraja 19. stoljeća koja je iznijela duhovnu teoriju evolucije. Prema njoj postoje naprednije rase, zadužene za vladanje (naravno da je arijevska jedna od njih) i upravo to im je poslužilo kao opravdanje za rasne zakone, eugeniku i slično.

Mnogi Nijemci onoga doba Führera su doživljavali na sličan način na koji pripadnici New Age kultova doživljavaju svoje gurue. Uspoređivali su ga s mađioničarem, hipnotizerom, pripisivali mu okultne proročanske moći i vjerovali u njegovu nepogrešivost. Njegov karakter odgovarao je takvim zahtjevima - duboko narcisoidan, donosio je odluke oslanjajući se upravo na svoju mudračku providnost i tumačenje samo njemu jasnih znakova. Vjerovao je, kao što su i njegovi pristaše vjerovali, da je jedino on u stanju njemačkom narodu pružiti blagostanje nakon što se izbori protiv demona koji su ga do tada uništavali.

Na sličan način sljedbenici QAnona spremni su vjerovati u svaku nebulozu koju izjavi Trump jer drže da je on "četverodimenzionalni šah" iznimno sposoban boriti se protiv sotonističke elite. Baš kao što su nacisti prigrlili teorije zavjere koje je početkom 20. stoljeća širila ruska tajna služba o Židovima, radikalna desnica sada nasjeda na ruske online trolove koji namjerno šire neistine da bi destabilizirali SAD. 

Svakako bi bilo nepravedno reći da su svi ljudi koji preuzimaju alternativna vjerovanja nužno skloni i teorijama zavjere ili da automatski ne vjeruju u ikakve znanstvene činjenice. Ipak ovaj krunski primjer iz prošlosti nam samo govori o mogućnosti preklapanja tih naizgled kontradiktornih svjetonazora i upozorava do čega može dovesti nedostatak konsenzusa i radikalizacija razmišljanja zbog koje naposljetku oni, koji samo nisu htjeli biti "ovce", upadaju u zabludu koja više nego ikome uništava život njima samima.

18. travanj 2024 11:07