Overlay

Znate li priču o Speculaas keksima? Naziv ima dva moguća značenja, ono drugo upućuje na to kome se peku u čast... Nudimo vam isproban recept, super je

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
19. prosinca 2021. - 14:33

Aromatični Speculaas keksići udomaćili su se i kod nas, a premda ih grickamo tijekom cijele godine, njihovo pravo vrijeme je advent. Možda niste znali, ali postoje dvije vrste Speculaasa. Oni tanki i hrskavi koji su obično u obliku vjetrenjače nude se i u trgovinama, ali postoji još jedna vrsta, nešto mekša i okrugla, ukrašena bademom. Obje vrste ovih začinjenih kolačića imaju onaj slastan okus koji ponajprije duguju obilju cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i đumbira u prahu. Neki ovoj mješavini vole dodati i zvjezdasti anis, kardamom te malo papra, no to su nijanse koje prepuštamo vašem ukusu.

Prije nego vam otkrijemo recept za ove slasne kolačiće, zadržimo se malo na priči iza recepta. Chefica Gaitri Pagrach-Chandre, iz čije je kuharice preuzet ovaj recept, navodi kako je nejasno dolazi li naziv 'Speculaas' od riječi 'speculum' ili izraza 'speculator'. 'Spekulum' znači 'zrcalo', a objašnejnje ima smisla utoliko što se ona tanka hrskava verzija keksa izrađuje uz pomoć kalupa s pečatom vjetrenjače pa predstavljaju zrcalnu sliku samog kalupa. 'Spekulant' pak znači 'onaj koji sve vidi', što bi se u ovom slučaju odnosilo na sv. Nikolu, koji se u Nizozemskoj naziva Sinter Klaas. Tražite li recept za keksiće koje ćete ostaviti Djedu božićnjaku, ne tražite dalje!

Bilo kako bilo, Speculaas keksi itekako zaslužuju biti dio slatke zbirke blagdanskih kolačića, a ujedno su lijep poklon ispod božićnog bora. Nudimo vam jedan isproban recept, u originalu je zamišljen za onu drugu verziju koja se izrađuje bez kalupa.

Speculaas keksi

195 g brašna
50 grama mljevenih badema
1 čajna žličica praška za pecivo
1 g soli
1 žličica mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice limunove korice
113 g maslaca
160 g smeđeg šećera
1 jaje
za ukras: 28 cijelih badema 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno s mljevenim bademima, praškom za pecivo, soli, mljevenim začinima i limunovom koricom. U drugoj zdjeli umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pahuljasti. Dodajte jaje i dobro promiješajte.  Dodajte smjesu brašna i začina pa oblikujte tijesto, prekrijte ga i stavite u hladnjak dok se ne stisne.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C, dva pleha obložite papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i oblikujte loptice od 2,5 cm (trebat će vam oko 20 grama tijesta za svaku kuglicu). Kuglice tijesta stavite na pripremljeni lim za kolačiće, na udaljenosti od oko 5 cm, a zatim, pomoću dna čaše umočenog u šećer ili pečata za kolačiće spljoštite svaku kuglicu tijesta u krug promjera 5 cm i debljine 2,5 mm. Stavite cijeli badem na sredinu svakog kolačića. Pecite oko 10 minuta, izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. 

Pratite Stil i na Instagramu!

01. srpanj 2024 09:36