Zahladilo je, pravo je vrijeme za dobar gulaš - samo malo, uvijek je pravo vrijeme za dobar gulaš! No znate li kako ga napraviti? Da bude baš dobar i gust, a meso da se topi u ustima. Možda mislite da znate, no uvijek ima prostora za usavršavanje. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta, a potom i recept.
1. Odaberite pravi komad mesa
Najbolja je junetina, no poslužit će i govedina, svinjetina te divljač. Birajte vrat, plećku, potkoljenicu ili mišiće koljenice.
2. Dobro ga začinite
Neizostavan sastojak dobrog gulaša je mljevena slatka paprika, no mali trik koji jamči najbolji okus je utrljati je u meso prije kuhanja. Ne zaboravite i luk, češnjak te koji list lovora, grančicu timijana, a na odmet neće biti ni malo kima te papar u zrnu.
3. Pravilno ga skuhajte
Meso narezano na kockice najprije prepržite, najbolje na svinjskoj masti. Za najmekše meso potrebna je dugotrajna termička obrada, stoga ne žurite s kuhanjem. Zog toga nemojte nipošto u isto vrijeme staviti kuhati meso i povrće, čak ni luk! Njega dodajte kad se meso karameliziralo, a mrkvu, celer, krumpir i grašak, odnosno što već volite dodati gulašu, ubacite najmanje pola sata nakon što počnete kuhati meso.
Najukusniji gulaš
kilogram junetine
1 žlica domaće svinjske masti
150 grama žutog luka
100 grama mrkve
50 grama celera
30 grama mljevene crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
300 mililitara crnog vina
15 grama mljevenog kima
5 grama sušenog mažurana ili timijana
sol i papar
Meso narezano na kockice natrljajte crvenom paprikom pa prepecite na svinjskoj masnoći ili ulju, nekoliko puta kako bi se savršeno prepeklo.
Izvadite sve meso, a na masnoći prepržite luk narezan na kockice, potom na njega dodajte ostalo povrće i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vinom.
Ubacite meso, kim i mažuran, a kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte barem dva sata uz povremeno dolijevanje vode.