Gastroadvent, manifestacija koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma u Split svakoga prosinca donosi mirise i okuse tipične za naše podneblje i ovo doba godine. Kako se 2020. godine obilježava 10. godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, ovogodišnji Gastroadvent veliku pažnju posvećuje ribi i morskim plodovima, ali i moru i njegovom očuvanju.
Na Gastroadventu je, pored ostalog, prezentiran projekt pod nazivom Mediteranska prehrana kojeg u suradnji s EU i partnerima iz devet mediteranskih zemalja provodi Splitsko-dalmatinska županija, a usmjeren je na popularizaciju meditaranske prehrane koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane. U skladu s njenim načelima, čenici srednjih škola s područja Županije osmislili su zanimljiva jela s kojima će se predstaviti na Gastroadventu, a najbolji će dobiti priliku otići na međunarodno predstavljanje u Sevilli.
Jedan od tih recepata došao je do nas, zahvaljujući našim prijateljima s Gastroadventa. Vjerujemo da će vam se svidjeti, a možda ga uvrstite i na blagdansku trpezu.
Domaći makaruni s kozicama i škampima
Sastojci za 4 osobe:
600 grama domaćih makaruna
200 grama očišćenih repova kozica
200 grama očišćenih repova škampi
2 decilitra bijelog vina
5 češanja češnjaka
1 crveni luk
vezica peršina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popržite škampe i kozice te ih ostavite sa strane.
Na isto ulje dodajte nascjekani crveni luk te 2 češnja češnjaka.
Kratko pirjajte pa dodajte sjeckanu rajčicu, sol i papar.
Pustite da kratko kuha te nakon 10-ak minuta dodajte makarune da se kuhaju u umaku.
Dodajte potom i meso škampi i kozica, vino, sitno nasjeckani češnjak i peršin. Pustite još par minuta da se kuha pa poslužite.