Overlay
remek-djelo

Zavirite u vilu slavnog modnog dizajnera, njen nesvakidašnji oblik mamac je za posjetitelje, a ovaj arhitektonski dragulj ima još jedan ‘bonus‘

Piše Stil
Foto AFP
3. kolovoza 2021. - 18:02

Francuska rivijera može se, baš kao i naša obala, pohvaliti predivnim vizurama. Jedna od stvari koje njihovoj obali idu u korist malo češće nego našoj je arhitektura - pomno dizajnirane vile pažljivo uklopljene u krajolik kod njih su više pravilo nego iznimka, a među zanimljivijim građevinama koje se mogu razgledati je slavna Palais Bulles, nekadašnji dom dizajnera Pierrea Cardinea.

Smještena na visinama Théoule-sur-Mer, okrenuta prema Canneskoj uvali, Palais Bulles se prostire na 1200 metara kvadratnih. Izgradio ju je 1984. godine francuski industrijalac Pierre Bernard prema nacrtu mađarskog arhitekta Anttija Lovaga, a od Bernarda ju je kupio imenjak Cardin 1992. godine. Zgrada je pravi arhitektonski dragulj inspiriran staništem pračovjeka. Pierre Cardin je za svoju palaču volio reći kako je, poput tijela žene, krase oble forme - labirintni hodnici, sferne prostorije osvijetljene neočekivano smještenim otvorima kroz koje puca pogled na more ili na nebo...

image
AFP

Posebnost ove predivne vile neobičnog oblika je i ta što sadrži radove mladih umjetnika, a krase je profinjeni komadi namještaja iz šezdesetih i sedamdesetih koji je nabavio pokojni vlasnik želeći od Palais Bullesa učiniti utočište kreativnosti, poput pozornice za prikazivanje modernih umjetnina.

Vila je bogato predstavljena i na društvenim mrežama, kao jedna od atrakcija tog dijela francuske obale. Zahvaljujući objavama onih koji su je imali prilike razgledati, svi znatiželjnici imaju priliku "poćiriti"u nesvakidašnji dom genijalnog dizajnera.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 23:23