Treba li vam ideja za slatko, mi imamo jednu, baš slatku. Male kremaste pite s trešnjama simpatičan su desert, a poslužene ravno iz hladnjaka i ugodno osvježenje.
Idealna su prilika za iskoristiti posljednje trešnje, kojih još ima i vrlo su zrele i slatke, no ne uspijete li nabaviti trešnje, sjajna će im zamjena biti borovnice, maline ili kupine. Čak i višnje, no njih bi bilo dobro prethodno dobro pošećeriti ili čak skuhati.
Za koje god voće da se odlučite, okus će mu lijepo nadopuniti ukusna zapečena krema. Guštajte.
Kremaste mini pite s trešnjama
Tijesto za pitu
175 grama brašna
na vrhu noža praška za pecivo
100 grama maslaca
75 grama šećera
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
malo muškatnog oraščića
Nadjev
3 jaja
100 grama šećera
200 mililitara slatkog vrhnja
200 mililitara mlijeka
1 vanilin šećer
100 grama trešanja
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, radite brzo. Ostavite ga da se odmori u hladnjaku oko pola sata. Potom ga razvaljajte, pospite muškatnim oraščićem pa narežite na krugove i umetnite u kalupiće za mini-pite ili muffine. U nedostatku koristite jedan veliki kalup.
Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva, 'na slijepo', odnosno bez nadjeva, obloženo papirom za pečenje i opterećeno suhim grahom ili rižom.
Tartove izvadite iz pećnice nakon 10-ak minuta, uklonite papir pa pecite još pet minuta.
Za nadjev zakuhajte mlijeko s vrhnjem. Zamutite jaja sa šećerom pa im uz miješanje dodajte vrelo mlijeko s vrhnjem. Procijedite kako ne bi bilo grudica.
Ulijte u napola pečene tartove pa dovršite pečenje u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva, dvadesetak minuta.
Ukrasite voćem.