Slatkog ne smi falit! Vjerujemo da se svi slažete. Ako imate još malo energije, odvažite se isprobati ovaj recept, a svaka će vam se sekunda truda višestruko isplatiti. Riječ je o pravoj poslastici, vrlo bogatoj torti punoj primamljivih sastojaka poput rogača, jabuka i opojnih začina, za koju nam je recept ustupila blogerica Anita Kozina iza profila @veseli_trbuh
Torta zimski solsticij
Sastojci za biskvit:
6 jaja
300 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
220 g brašna
220 g mljevenog rogača
150 ml mlijeka
250 ml ulja
4 žlice ruma
6 srednjih jabuka
5 žličica cimeta
3 žličice đumbira u prahu
1 žličica muškatnog oraščića
naribana korica jednog limuna
Sastojci za kremu:
500 ml slatkog vrhnja
500 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg i ostavite sa strane.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksajte pa dodajte ulje, mlijeko, rum, koricu limuna, cimet, đumbir, muškatni oraščić te dobro izmiksajte.
Dodajte rogač, brašno i prašak za pecivo te naribane jabuke, izmiksajte i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijelite na 4 jednaka dijela te svaki zasebno pecite. Kalup obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 30-ak minuta.
Čokoladu usitnite, stavite u posudu i prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem. Ostavite dvije, tri minute te sve lagano povežite.
Prekrijte ganache prozirnom folijom tako da folija dodiruje ganache i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 4-5 sati. Ganache možete napraviti prije samog pečenja biskvita. Podijelite ganache na 3 dijela.
Prvi biskvit stavite u pladanj te ga premažite ganacheom te ponovite postupak još dvaput, završite s biskvitom.
Ako želite cijelu tortu prekriti ganacheom, napravite omjer od 750 ml vrhnja i 750 g čokolade.
Pratite Stil i na Instagramu!