Zima nam napokon pokazuje zube, što znači da ćemo svojim zubima poželjeti zagristi u nešto toplo, sočno i zasitno. Razmišljate li isto kao mi, u narednim ćete danima zaboraviti na salatice i lagane juhice, a prednost ćete dati jelima poput gulaša, variva, kremastih tjestenina, lazanja... Mi vam danas predlažemo jelo koje je će vas lijepo zagrijati i zasititi, ali vas neće nakrcati lošim ugljikohidratima zbog kojih ćete za sat vremena poželjeti pojesti još nešto.
Recept koji donosimo u nastavku sadrži proteine poput mesa i sira, čime jamči sitost, a umjesto krumpira i tjestenine kakvi su uobičajeni u ovakvim jelima sadrži jedno zdravo povrće koje je upravo u sezoni i s kojim se, postupamo li pravilno, mogu raditi jako, jako ukusna jela.
Riječ je o tikvi, koju većina priprema na pogrešan način - kuhanjem. Tikva će najbolje od sebe dati ako je ispečemo, jer će se karamelizirati i postati još slađa, umjesto da se kuhanjem pretvori u gnjecavu i bljutavu kašu. Još ako je prije pečenja lijepo začinimo, sjajan rezultat je zajamčen.
Lazanje od tikve i mesa
Sastojci:
600 g miješanog mljevenog mesa
1 butternut tikva
450 g konzervirane rajčice šljivarice
500 ml vrhnja za kuhanje
400 g mozzarelle
100 g parmezana
500 ml crnog vina
4 fete pancete
1 mrkva
1 luk
2 češnja češnjaka
2 žlice svježeg začinskog bilja poput peršina ili majčine dušice
1 žlica suhog začinskog bilja poput origana ili ružmarina
2 žličice cimeta
2 lista lovora
po želji 1 žličica čili pahuljica
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri popržite pancetu, kad pusti masnoću dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak i svježe začinsko bilje te po potrebi još malo ulja. Kad je luk postao staklast, dodajte meso i žličicu cimeta pa uz miješanje kuhajte oko pet minuta, dok meso ne uhvati boju. Zatim dodajte lovorov list, vino i rajčice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol uz povremeno miješanje dok se ne reducira (ovo možete obaviti i u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, ali će vam trebati 2 sata).
Tikvu očistite od sjemenki i grubo narežite. Poredajte komade na lim za pečenje i pokapajte uljem. Pomiješajte suhe začine, žličicu cimeta, sol papar i, po želji, pahuljice čilija pa začinite tikvu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 oko 45 minuta (ako vam se peče meso, tikvu stavite ispod; ako ćete je peći samu, bit će brže gotova pa nakon 30-ak minuta provjerite je li dovoljno pečena).
Pripremite umak tako što ćete zagrijati vrhnje za kuhanje i dodati mu parmezan. Začinite ga po ukusu solju i paprom i pustite da se malo ohladi i zgusne (zgusne li se previše, dodajte mu malo mlijeka).
Posudu u kojoj ćete peći lazanje nauljite. Na dno stavite sloj mesa pa ga prekrijte s malo umaka od vrhnja. Po tome rasporedite pečenu tikvu pa meso, vrhnje i na kraju ostatak tikve. Sve zalijte ostatkom umaka, prekrijte mozzarellom i pecite 25-30 minuta dok lijepo ne porumeni. Ukrasite grančicama majčine dušice i poslužite u salatu.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!