Overlay
zeleni umaci

Tražite inspiraciju za lagani ljetni ručak? Salata je uvijek dobar izbor, posebice ako je začinjena domaćim preljevom, evo nekoliko jednostavnih ideja

14. srpnja 2020. - 07:26

Tražite li osvježenje na tanjuru te laganu, slasnu i brzu opciju za ljetni ručak, salata je uvijek dobar izbor. Miješana, mediteranska, cezar, tuna ili caprese – sve ih obožavamo, no morate priznati da je ipak svaka od njih za koju nijansu bolja kada se začini nekim od domaćih preljeva za salatu.

Kupovni preljevi osvojit će vas punoćom okusa i mirisa, no činjenica je da ukusne verzije umaka možete i sami kod kuće pripremiti, i to u puno zdravijoj  varijanti.

Mandy i Rebecca Wolf, sestre koje stoje iza uspješnog  kanadskog lanca Mandy's Salads jasno naglašavaju koliko je domaći preljev bitan dio ukusne salate. U svojoj su kuharici 'Mandy's Gourmet Salads' sestre dale jasne upute kako pripremiti slasne preljeve za salatu, no također su ohrabrile sve one koji  i sami žele istražiti okuse i odvažiti se na neke nove varijacije:

- Ljudi bi trebali sami praviti svoje preljeve za salatu jer je to najbolji način da po vlastitom ukusu začine svoje omiljeno povrće. Dok mi obožavamo pripremati svoje umake, ohrabrujemo i druge da iskušaju razne kombinacije okusa u vlastitoj režiji, objasnile su sestre za mindbodygreen.

Pa ako danas nemate neku posebnu ideju za ručak, evo vam je. Ljetnu salatu začinite preljevom po izboru, ili iskušajte jednu od ove tri 'zelene' verzije. Vaša zdjelica sa salotom neće nikad bolje izgledati.

Divlja kadulja

50 ml balzamičnog octa

1 žlica meda

1 žlica Dijon senfa

2 češnja češnjaka

50 grama listova kadulje

20 grama listića bosiljka

100 ml maslinova ulja

malo soli i papra

U blenderu izmiješajte ocat, med, senf, češnjak, kadulju i bosiljak. Sastojke miješajte na srednjoj brzini, a nakon minute ugasite ga i ručno promiješajte i sastojke koji su ostali na rubovima posude. Ponovno pokrenite blender na laganoj brzini te smjesi lagano dodajite maslinovo ulje, sol i papar dok ne dobijete tekuću homogenu mješavinu sastojaka. Pripremljeni preljev premjestite u staklenu posudu s poklopcem te je rashladite prije serviranja. 

Ovako pripremljen preljev preporučljivo je iskoristiti unutar tri dana.

Menta

50 ml jabučnog octa

2 žlice agavinog sirupa (može i med)

1 žličica Dijon senfa

1 limun (sok i korica)

1 češanj češnjaka

50 grama listića mente

100 ml maslinova ulja

malo soli i papra

U blenderu, pola minute na srednjoj brzini, miješajte ocat, agavin sirup, senf, limunovu koricu i sok, češnjak te listove mente. Nakon što ste izmiješali sve sastojke, blender smanjite na laganu brzinu te postepeno dodajite maslinovo ulje, sol i papar. Kao i kod prethodnog preljeva, premjestite ga u staklenu posudu koju hermetički možete zatvoriti te ga rashladite prije posluživanja. I ovaj tip preljeva bilo bi dobro potrošiti unutar tri dana, a čuvati se treba isključivo u hladnjaku.

Bosiljak

50 grama listova svježeg bosiljka

1 češanj češnjaka

3 žlice sirovih pinjola

100 ml maslinovog ulja

2 žlice limunova soka

malo soli i papra

U blenderu pomiješajte listiće bosiljka, češnjak i pinjole. Sastojke miješajte dok se ne sjedinu, a zatim lagano dodajite maslinovo ulje, limunov sok i začine po izboru. Uz sol i papar, smjesi možete dodati i crvenu papriku. Dobro zaklopljen preljev u staklenoj posudi možete čuvati u hladnjaku do tri dana.

18. travanj 2024 19:20