Već idućeg vikenda započinje Advent, sa svime što Advent nosi, a jedno od toga su - domaće slastice. Sigurni smo da već imate dobre i isprobane recepte, možda već znate kojim ćete se poslasticama sladiti tijekom nadolazećih blagdana, no unatoč tome predlažemo vam da ove godine iskušate štogod novoga. Evo vam prijedlog za ovaj vikend, jer pravo je vrijeme za isprobavanje i vježbanje.
Mi smo ovog isprobali prošle godine i uredno ga pribilježili među deserte koje ćemo definitivno raditi i ove godine. Riječ je o keksićima s domaćim džemom, koji se po pitanja sastojaka baš i ne uklapaju među naše tradicionalne adventske slatkiše, no to nije razlog da ih ne isprobate.
Vjerujte nam, ukusni su jednako kao što izgledaju, a mi smo ih, osim džemom, punili i čokoladnom glazurom - od crne čokolade, kao i od bijele, u koju smo kapnuli malo maraschina i crvene boje za kolače. Ne znamo vam reći koja nam je verzija bila bolja!
Keksići od kikirikija s džemom
Sastojci:
155 grama brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
115 grama maslaca sobne temperature
115 grama smeđeg šećera
50 grama bijelog šećera
1 jaje sobne temperature
195 grama kremastog maslaca od kikirikija
1 žličica ekstrakta vanilije
110 grama sitno nasjeckanog kikirikija
120 grama džema
Priprema:
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi mikserom miješajte maslac dok ne pobijeli, dodajte mu obje vrste šećera pa mutite još oko dvije minute. Dodajte jaje pa tucite velikom brzinom dok se smjesa ne sjedini. Potom dodajte maslac od kikirikija i ekstrakt vanilije te miješajte umjerenom jačinom. Dodajte mješavinu s brašnom pa pažljivo promiješajte da se smjesa ujednači. Dobit ćete mekano tijesto. Stavite ga u hladnjak da se stisne, barem jedan sat.
Ohlađeno tijesto izvaljajte u kuglice, za svaku će vam trebati oko pola žlice do žlica tijesta. Svaku kuglicu uvaljajte u nasjeckani kikiriki pa stavite u posudu za pečenje obloženu papirom. Potom palcem ili dnom uhače utisnite rupicu u svaku kuglicu. Ohladite ih u hladnjaku prije pečenja (nemojte preskakati ovaj korak, osigurava da keksići zadrže lijepi oblik za vrijeme pečenja).
Prije pečenja u svaku udubinu stavite malo džema. Pecite na 175 stupnjeva Celzija desetak minuta. Pustite ih da se ohlade prije nego ih izvadite iz posude za pečenje jer se raspadaju dok su vrući.
Gotove keksiće još možete pokapati preljevom od 100 grama otopljene bijele čokolade kojoj ste dodali žlicu maslaca od kikirikija.