Overlay
Kultni arhitekt

Svima nama koji nismo imali sreće da osvojimo jedinstvenu priliku da odsjednemo u Gaudijevoj vili, preostaje da u kuću zavirimo u virtualnom svijetu

Piše PSD
Foto Lluis Gene/AFP
7. kolovoza 2021. - 17:17

Casa Vicens, jedno od najranijih arhitektonskih djela Antonija Gaudija, postala je dostupna gostima na jednu noć putem Airbnba. Sredinom srpnja po nevjerojatnoj cijeni od 1 dolara svi su se mogli natjecati za boravak u ovoj prelijepo vili. Ne zna se tko je pobijedio, ali se zna da će osim ostanka u kući uživati i u raznim drugim pogodnostima među kojima i večeri s Michelinovom zvjezdicom.

Barcelona ne bi imali svoj prepoznatljivi šarm bez djela slavnog Gaudija. Katalonski arhitekt La Sagrade Famílije sinonim je za grad. Njegova crkva, zatim šareni Park Güell i kultne stambene zgrade, Casa Batlló i La Padrera, privlače milijune posjetitelja svake godine.

Upravo Casa Vicens bila je njegov rad koji ga je učinio važnim imenom i započeo njegovu dugu i veliku karijeru. Bilo je to njegovo prvo remek djelo i jedna od prvih zgrada koje su pokrenula secesijski i modernistički pokret u arhitekturi u Europi. Sada će  po prvi put u 136-godišnjoj povijesti Case Vicens gosti moći odsjesti u njenoj kao u običnom gradskom apartmanu.

U redu, možda ne baš običnom jer ovo iskustvo uključuje i ekskluzivni obilazak zgrade pod zaštitom UNESCO-a i njenog ljetnog vrta, večeru s menijem inspiriranim Gaudijem s Michelinovim zvjezdicama, smještaj u glavnoj spavaćoj sobi i ujutro mediteranski doručak u vrtovima velebnog zdanja. Možemo samo reći, blago se onima koji su imali najbrži prst.

Casu Vicens je 1882. godine naručio burzovni mešetar Manuel Vicens i Montaner koji je iskoristio priliku da mu tada 30-godišnji Gaudi koji je tek izašao iz arhitektonske škole napravi ljetnikovac za njegovu obitelj. Zgrada je smještena u barcelonskoj četvrti Gràcia, a obilježava je spoj mavarske, neoklasicističke i azijske arhitekture.

Otvorena je za javnost kao muzej 2017. godine nakon velikog projekta obnove, ali će naravno na dan kada gosti budu smješteni u njoj zbog njihove privatnost vrata kuće biti zatvorena.

18. travanj 2024 18:37