U posljednje vrijeme čini nam se gdje god da pogledamo svi uživaju u juhi od tortelina. Čitajući recepte, jasno nam je zašto je tako popularna. Ideja je zapravo sasvim jednostavna (i logična) i pomaže nam učiniti običnu juhu, poput one od rajčica, tisuću puta zanimljivijom. Ujedno pruža novi način uživanja u prefinim tortelinima. Nudimo vam tri recepta pa birajte po svom guštu.
Jednostavna juha od tortelina
Sastojci
1 limenka rajčica
500 g talijanske kobasice
200 g tortelina
200 g špinata
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
1/2 glavice žutog luka
1 žlica usitnjenog češnjaka
2 žlice ribanog parmezana
2 žlice svježeg bosiljka
1 žlica biljnog ulja
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte luk nasjeckan na kockice, kad omekša dodajte mu usitnjenu kobasicu i pržite je miješajući 2-3 minute.
Ocijedite višak masnoće i dodajte zgnječenu konzerviranu rajčicu, temeljac, bosiljak, sol i papar. Zakuhajte, poklopite i smanjite vatru na najnižu. Lagano kuhajte 20-ak minuta.
Dodajte torteline i špinat i kuhajte još 5-10 minuta, dok tjestenina ne omekša.
Ukrasite nasjeckanim parmezanom i poslužite.
Kremasta juha od tortelina
Sastojci
500 g talijanske kobasice
300 g tortelina sa sirom
200 g špinata
500 ml vrhnja za kuhanje
180 g konzervirane rajčice
1 l pilećeg temeljca
200 ml suhog bijelog vina
100 g brašna
1 žuti luk
2 stabljike celera
2 mrkve
3 češnja češnjaka
1 žlica biljnog ulja
1/2 žličice suhog timijana ili origana
1 žličica sjemena komorača
listići parmezana
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju prepržite usitnjenu kobasicu, a kad porumeni dodajte usitnjeni luk, celer i mrkvu pa pirjajte oko 5 minuta. Dodajte češnjak, začine i rajčice, pirjajte uz miješanje dok ne zamiriše pa dodajte vino i pustite ga da iskuha.
Ubacite brašno i pirjajte uz miješanje oko 1 minutu. Postupno dodajte zagrijani pileći temeljac, dobro promiješajte i zakuhajte do vrenja. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.
Dodajte vrhnje, skuhane torteline i špinat. Kad su tortelini skuhani, poslužite sa svježim peršinom i parmezanom.
Juha od tortelina s keljom
Sastojci
250 g tortelina sa sirom
200 g kelja
1 žuti luk
2 mrkve
1 lukovica komorača
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice balzamičnog octa
2 režnja češnjaka
1 limenka rajčice
1 litra povrtnog temeljca
1 žlica svježeg timijana
1 žlica svježeg peršina
¼ žličice crvene paprike
sol, papar
po želji: 2-3 žličice pesta
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte usitnjeni luk, mrkvu i komorač dok ne omekšaju. Posolite, popaprite, dodajte balzamični ocat, češnjak, rajčice, temeljac, timijan i crvenu papriku. Poklopite i kuhajte oko pola sata. Pred kraj dodajte tanko narezan kelj.
U međuvremenu skuhajte torteline prema uputama na pakiranju dok ne postanu al dente. Dodajte torteline u juhu i kuhjate još 2 minute.
Začinite po ukusu, dodajte sjeckani peršin i po želji malo pesta po izboru.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!