Overlay
svakako isprobajte!

Sretan vam Dan jabuka, proslavimo ga štrudelom! Imamo recept za originalni, sadrži odličan trik za nikad lakše razvlačenje tijesta

Piše Stil
20. listopada 2020. - 13:27

Sretan vam Svjetski dan jabuka! Nadamo se da ste danas pojeli barem jednu. Također se nadamo da ste raspoloženi za pečenje kolača jer na ovakav dan teško da postoji bolja ideja od domaćeg, starinskog štrudela od jabuka. Onog od kojeg tako lijepo miriše cijela kuća, a krije ugodna iznenađenja poput oraha i grožđica namočenih u rumu...

Nabavili smo originalni austrijski recept koji sadrži genijalan trik uz koji se tijesto za kore razvlači kao od šale i spremni smo provjeriti je li bolji od našeg, a vi?

Tradicionalni beški štrudel od jabuka

tijesto:

55 grama otopljenog maslaca

200 grama brašna

1 prstohvat soli

80 mililitara mlake vode

nadjev:

4 srednje velike jabuke

100 grama šećera

50 grama zlatnih grožđica

30 grama sjeckanih badema ili oraha

2 žlice ruma

1 žlica limunovog soka

pola žličice mljevenog cimeta

ekstrakt vanilije

trebat će vam još i:

90  grama maslaca

30-ak grama krušnih mrvica

šećer u prahu

Pomiješajte sastojke za tijesto, možete i u mikseru s lipaticom. Miješajte dok ne dobijete elastično tijesto. Zagrijte vodu u manjem loncu, kad provrije prolijte je, a lonad obrišite i obložite papirom za pečenje. Ostavite tijesto u poklopljenom loncu oko pola sata kako bi postalo što elastičnije.

Namočite grožđice u rumu pa i njih ostavite oko pola sata.

Zatim ogulite jabuke i narežite ih na prutiće. Dodajte im dademe i namočene grožđice te ostale sastojke.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Tijesto izvadite iz lonca i razvaljajte ga na čistom, pobrašnjenom stolnjaku, po mogućnosti s uzorkom, jer kad se kroz tijesto vidi uzorak, znate da je dovoljno tanko. Razvaljajte što tanje možete, a potom ga namažite otopljenim maslacem i počnite razvlačiti rukama. Cilj je dobiti pravokutnik dimenzija približno 45x30 centimetara.

Potom stanite pored duže strane pa po tijestu pospite mrvice, a zatim preko njih nanesite nadjev, ostavljajući koji centimetar uz rubove. Zarolajte štrudel pa ga pažljivo položite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, tako da je spoj tijesta okrenut prema dolje.

Premažite otopljenim maslacem pa pecite 50-ak minuta, a svakih 20 minuta ga premazujte otopljenim maslacem. Ostavite da se ohladfi 10 minuta pa pospite šećerom u prahu.

20. travanj 2024 12:12