Overlay
Baš osvježava

‘Smoothie bowl‘ za dobro jutro: inspirirajte se živopisnim zdjelicama punim zdravih sastojaka, otkrivamo recept koji nas je oduševio

Piše Stil
Foto Shutterstock
1. kolovoza 2020. - 10:35

Osvježavajuće ljeti mora biti - sve. Bio toplinski udar ili ne, bile temperature znatno iznad ili ispod prosjeka, naučeni smo da tijekom ovih tako dragih mjeseci tražimo samo hladno, samo pitko i osvježavajuće.

Priznajte, nije vam baš do sendviča s kulenom za doručak. Ili pak možda je, ali nije vam do osjećaja koji pritom slijedi, valova topline od začinjenosti. A ni plivanja nakon svega...

Donosimo vam zato inspiraciju i par recepata za zdrave i zasitne, a tako neodoljivo privlačne smoothie zdjelice. Doručak od kojeg se možete najesti, ali ne i prejesti, a nakon kojeg ste poletni i lagani kao pero, a ipak puni energije.

Ima li što bolje?

Glavni recept za zdjelicu koja i preko fotografija izaziva zazubice gusti je smoothie za koji će vam trebati barem dvije vrste smrznutog voća i tekućina po želji, voda, mlijeko ili sok. Možete dodati sastojke po želji, "superhranu" ili neki dodatak prehrani, ali sve se svodi na što gušći, hladni smoothie.

Najkremastija je, dakako, banana, a nju je najbolje oguliti prije zamrzavanja. 

Što se tiče dodataka, možete pustiti mašti na volji. Najbolje je iskoristiti cjelovito voće koje ste iskoristili za podlogu, narezano na ploškice, a odlično idu i orašasti plodovi, bobičasto voće i čokoladne kapljice. Zobene pahuljice ili granolu dodajte za ekstra energiju, a za dodatne proteine dodajte maslac od orašastih plodova.

A evo i jedan recept koji nas je oduševio.

Sastojci:

- 1 smrznuta banana

- šaka smrznutog bobičastog voća po želji

- 200 mL kokosovog mlijeka

- 1 žličica meda

- 1 žličica chia sjemenki

- 10ak indijskih oraščića

Dodaci:

- narezani indijski oraščići i bademi

- chia sjemenke

- kokosovo brašno 

- borovnice

- narezana banana

Najprije prvi dio sastojaka smiksajte u blenderu, rasporedite po zdjeli i dodajte ostatak. Količina? Po želji.

18. travanj 2024 02:41