Postoji li išta gore od trenutka u kojemu shvatite da ste se, željni kupovine nešto manjeg konfekcijskog broja, riješili svih slatkiša koje ste ikad imali u kući? Kišno je popodne, nema šanse da zbog jedne čokolade idete u trgovinu, a kuhinjski ormarići zjape prazni.
Nema keksića, nema čokolade, o čokoladnim namazima nećemo ni govoriti.
Prije nego dignete ruke od svega i potonete u raspoloženje koje bi preslikavalo tmurne oblake, provjerite imate li nekim čudom u kući ova tri sastojka - maslac od kikirikija, obični maslac i šećer u prahu. Imate? Onda sigurno imate i desetak minuta vremena koliko vam treba za pripremu ovih domaćih karamela.
Peanut butter fudge slasni su zalogajčići puni proteina koje možete napraviti u kalupima za muffine, ali i onima u kojima pravite led. Ako nisu silikonski, pobrinite se da se karamelice ne zalijepe. Možete smjesu raširiti i po najobičnijoj tepsiji, kao i kalupu za kruh. Recept smo pronašli ovdje, a ide ovako:
Karamelice od kikirikija
Sastojci
- 300 grama maslaca
- 300 grama maslaca od kikirikija
- prstohvat soli
- par kapi ekstrakta vanilije (po želji)
- 500 grama šećera u prahu
Priprema
Ova količina dovoljna je za posudu dimenzija 20x25 centimetara, a daje oko 100 karamelica. Količinu, naravno možete i prepoloviti.
Na štednjaku otopite maslac i pomiješajte ga s maslacem od kikirikija, pričekajte dok smjesa ne zavri i odmaknite s vatre. Dodajte sol i ekstrakt vanilije. Dodajte (prosijani) šećer u prahu i gustu smjesu prebacite na prethodno namašćen lim. Izravno na karamele stavite plastičnu foliju i sve prebacite u hladnjak. Nakon sat vremena možete rezati karamele, koje će u hladnjaku potrajati i do mjesec dana.