Savršena slastica naziv je dobila zbog svog vanjskog dijela presvučenog prahom čokolade, dok joj je unutrašnjost čvrsta, ali i dalje baršunasta. Smatraju se delikatesom jer se rade samo od najkvalitetnijih namirnica, a tartufe danas možete pronaći u različitim varijantama, od bijele, tamne ili mliječne čokolade. S vanjske strane ponekad se ide tako daleko da ih se prekriva zlatnim listićima, a unutra mogu biti razno razni sastojci.
Baš kao pravi istarski tartufi i čokoladni se osim okusom od ostale hrane iz svoje kategorije ističu i cijenom. Postotak kakaa koji se koristi kako bi se postiglo bogatstvo okusa razlog je njegove skupoće pa ih izbjegavamo kupovati za veći broj ljudi. Zašto zato ne biste razmislili o tome da ih napravite u kućnoj radinosti. Jako su jednostavni za oblikovanje, mogu vam pomoći čak i mala djeca, a za smjesu vam recept donosimo mi. Naposljetku moraju biti veličine zalogaja, promjera ne većeg od dva centimetra, taman da vam se savršeno otope u ustima.
Jedan recept je klasičniji, dok se u drugom kombinira bijela i crna čokolada te prošek za posebno intenzivan okus od kojeg ćete doslovno biti opijeni.
Klasični čokoladni tartufi
Vrijeme pripreme: 4 sata, uključujući hlađenje
Trajanje aktivne pripreme: oko 40 minuta
Sastojci:
180 grama visokokvalitetne poluslatke ili gorko-slatke čokolade, 70 posto kakaa
½ šalice vrhnja za šlag
3 jušne žlice porta ili soka od grožđa
½ šalice nezaslađenog kakaa
1. Izlomite čokoladu na sitne komadiće, stavite u malu, tešku posudu i dodajte vrhnje za šlag. Stavite na laganu vatru uz povremeno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte port ili sok. Premjestite smjesu u posudu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, oko 2 sata.
2. Na lim za pečenje stavite list papira za pečenje. Neka vam bude pri ruci posuda s ledenom vodom. Upotrijebite žlicu za vađenje mješavine promjera oko 2 centimetra. Lagano zarolajte između dlanova da napravite lijepe kuglice i stavite ih na papir. Povremeno navlažite žlicu i ruke ledenom vodom kako čokolada ne bi zalijepila. Ohladite dok se ne stisnu, oko 2 sata ili preko noći.
3. Kakao rasporedite po ohlađenom tanjuru. Izvadite tartufe iz hladnjaka, uvaljajte svaki u kakao i vratite ih na lim za pečenje. Posljednji put stavite u hladnjak dok se ne stegne. Tartufi se mogu zamrzavati do jednog tjedna.
Tartufi od bijelog čokolade s Proseccom
Vrijeme pripreme : 6 sati, uključujući hlađenje
Trajanje aktivne pripreme: oko 40 minuta
180 grama unci visokokvalitetne poluslatke ili gorko-slatke čokolade, 70 posto kakaa
½ šalica vrhnje za šlag
3 žlice prošeka
pola kile visokokvalitetne bijele čokolade za premazivanje
1. Izlomite čokoladu na sitne komadiće, stavite u malu, tešku posudu i dodajte vrhnje za šlag. Stavite na laganu vatru uz povremeno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte Prosecco. Premjestite smjesu u posudu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, oko 2 sata.
2. Na lim za pečenje stavite list papira za pečenje. Neka vam bude pri ruci posuda s ledenom vodom. Upotrijebite žlicu za vađenje mješavine promjera oko 2 centimetra. Lagano zarolajte između dlanova da napravite lijepe kuglice i stavite ih na papir. Povremeno navlažite žlicu i ruke ledenom vodom kako čokolada ne bi zalijepila. Ohladite dok se ne stisnu, oko 2 sata ili preko noći.
3. Izlomite bijelu čokoladu na komade i otopite je u zdjeli ili je stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu na 1 minutu s 50 posto snage uz miješanje svakih 15 sekundi. Pustite da se čokolada ohladi na sobnoj temperaturi na oko 90 stupnjeva, s vremena na vrijeme miješajući. Ohlađene tartufe ubacujte jedan po jedan u otopljenu čokoladu brzo ih podižući malom vilicom dopuštajući da višak kapne. Složite na lim za pečenje i stavite u hladnjak oko 2 sata.