Overlay
Za prste polizati

Recept idealan za praznike - čokoladni tartufi u dvije varijante, jedna ima tajni sastojak koji će vas opiti oduševljenjem

Piše PSD
Foto Shutterstock
18. prosinca 2020. - 16:11

Savršena slastica naziv je dobila zbog svog vanjskog dijela presvučenog prahom čokolade, dok joj je unutrašnjost čvrsta, ali i dalje baršunasta. Smatraju se delikatesom jer se rade samo od najkvalitetnijih namirnica, a tartufe danas možete pronaći u različitim varijantama, od bijele, tamne ili mliječne čokolade. S vanjske strane ponekad se ide tako daleko da ih se prekriva zlatnim listićima, a unutra mogu biti razno razni sastojci.

Baš kao pravi istarski tartufi i čokoladni se osim okusom od ostale hrane iz svoje kategorije ističu i cijenom. Postotak kakaa koji se koristi kako bi se postiglo bogatstvo okusa razlog je njegove skupoće pa ih izbjegavamo kupovati za veći broj ljudi. Zašto zato ne biste razmislili o tome da ih napravite u kućnoj radinosti. Jako su jednostavni za oblikovanje, mogu vam pomoći čak i mala djeca, a za smjesu vam recept donosimo mi. Naposljetku moraju biti veličine zalogaja, promjera ne većeg od dva centimetra, taman da vam se savršeno otope u ustima.

Jedan recept je klasičniji, dok se u drugom kombinira bijela i crna čokolada te prošek za posebno intenzivan okus od kojeg ćete doslovno biti opijeni.

Klasični čokoladni tartufi

Vrijeme pripreme: 4 sata, uključujući hlađenje

Trajanje aktivne pripreme: oko 40 minuta

Sastojci:

180 grama visokokvalitetne poluslatke ili gorko-slatke čokolade, 70 posto kakaa

½ šalice vrhnja za šlag

3 jušne žlice porta ili soka od grožđa

½ šalice nezaslađenog kakaa

1. Izlomite čokoladu na sitne komadiće, stavite u malu, tešku posudu i dodajte vrhnje za šlag. Stavite na laganu vatru uz povremeno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte port ili sok. Premjestite smjesu u posudu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, oko 2 sata.

2. Na lim za pečenje stavite list papira za pečenje. Neka vam bude pri ruci posuda s ledenom vodom. Upotrijebite žlicu za vađenje mješavine promjera oko 2 centimetra. Lagano zarolajte između dlanova da napravite lijepe kuglice i stavite ih na papir. Povremeno navlažite žlicu i ruke ledenom vodom kako čokolada ne bi zalijepila. Ohladite dok se ne stisnu, oko 2 sata ili preko noći.

3. Kakao rasporedite po ohlađenom tanjuru. Izvadite tartufe iz hladnjaka, uvaljajte svaki u kakao i vratite ih na lim za pečenje. Posljednji put stavite u hladnjak dok se ne stegne. Tartufi se mogu zamrzavati do jednog tjedna.

Tartufi od bijelog čokolade s Proseccom

Vrijeme pripreme : 6 sati, uključujući hlađenje

Trajanje aktivne pripreme: oko 40 minuta

180 grama unci visokokvalitetne poluslatke ili gorko-slatke čokolade, 70 posto kakaa

½ šalica vrhnje za šlag

3 žlice prošeka

pola kile visokokvalitetne bijele čokolade za premazivanje

1. Izlomite čokoladu na sitne komadiće, stavite u malu, tešku posudu i dodajte vrhnje za šlag. Stavite na laganu vatru uz povremeno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte Prosecco. Premjestite smjesu u posudu. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se smjesa ne stisne, oko 2 sata.

2. Na lim za pečenje stavite list papira za pečenje. Neka vam bude pri ruci posuda s ledenom vodom. Upotrijebite žlicu za vađenje mješavine promjera oko 2 centimetra. Lagano zarolajte između dlanova da napravite lijepe kuglice i stavite ih na papir. Povremeno navlažite žlicu i ruke ledenom vodom kako čokolada ne bi zalijepila. Ohladite dok se ne stisnu, oko 2 sata ili preko noći.

3. Izlomite bijelu čokoladu na komade i otopite je u zdjeli ili je stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu na 1 minutu s 50 posto snage uz miješanje svakih 15 sekundi. Pustite da se čokolada ohladi na sobnoj temperaturi na oko 90 stupnjeva, s vremena na vrijeme miješajući. Ohlađene tartufe ubacujte jedan po jedan u otopljenu čokoladu brzo ih podižući malom vilicom dopuštajući da višak kapne. Složite na lim za pečenje i stavite u hladnjak oko 2 sata.

14. studeni 2024 23:38