Overlay
sjajna prilika

Postanite stilist ili dizajner interijera! Mirjana Mikulec u Splitu otvara Školu dizajna, popričali smo s njom o najvažnijim pitanjima

Piše Stil
21. kolovoza 2021. - 11:50

Nakon Zagreba, Školu dizajna Mirjane Mikulec dobit će i Split! Podatak je to koji će razveseliti sve one s afinitetom za uređenje prostora koji sanjaju o tome da se unutrašnjim dizajnom ili stiliziranjem interijera bave profesionalno. Ovo im je, naime, prilika za steći znanje, ali i zvanje jer program ove Škole odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uoči otvaranja Škole dizajna, popričali smo s proslavljenom dizajnericom te doznali sve važne detalje.

Što vas je potaknulo na osnivanje Škole dizajna?

- Kroz dugi niz godina koliko se bavimo projektiranjem i dizajnom interijera dobivali smo jako puno upita mladih ljudi koji su tražili praksu i edukaciju iz ovog područja, a mi nismo mogli odgovoriti na ove potrebe. Bez obzira što imamo velik broj arhitekata u uredu nismo imali model u kojem bismo mogli primiti mlade ljude i pružiti im neku iskustvo i znanje. Kad smo napokon odlučili da bismo trebali krenuti u tom smjeru, e onda je taj proces potrajao. Od pisanja vrlo zahtjevnog programa koji je odobrilo Ministarstvo, do traženje kvalitetnih profesora koji će voljeti to što rade i imati potrebno iskustvo i znanje kako bi ga prenijeli polaznicima. 

Što polaznici vaše Škole dizajna imaju priliku naučiti te gdje i kako stečeno znanje i vještine mogu primijeniti?

- Imamo dva programa, prvi program je za početnike koji nisu imali nikakvog doticaja s projektiranjem, s CAD programom i oni se educiraju kroz jednu godinu za stilista interijera. Kreću od samih početaka s upoznavanjem arhitektonskih nacrta, izmjerom prostora, skiciranjem da bismo kroz 340 sati došli do primjene načela prostornog oblikovanja, kreiranja funkcionalnih prostora uz primjenu računalnih aplikacijskih 2D crtaćih programa - gdje definiraju sve elemente od namještaja i opreme, zidnih i podnih obloga, pregrada, rasvjete, boja i materijala u prostoru. Dio koji nije manje bitan su predmeti usmjereni na ekonomski segment, a tiču se prezentiranja idejnog rješenja, praćenje izvedbe i slično.

image
Saša Lisjak

Drugi program predstavlja stupanj više jer zahtjeva poznavanje rada u CAD-u, osnove oblikovanja prostora i slično, kroz 325 sati dolazi do titule dizajnera interijera gdje pored utvrđivanja potreba klijenata, nauči sve od izmjere do projektiranja funkcionalnih interijera različitih namjena kroz idejna rješenja. Potpuno novi segment koji uče je 3D vizualizacija tako da u potpunosti budu u stanju osmisliti idejno i izvedbeno rješenje prostora, prezentirati ga i izvesti do kraja. 

Ni ovdje nismo zanemarili ovu drugu stranu priče koja im je potrebna u svakom poslu, a to su vještine prezentacije, promocija svoje djelatnosti te komunikacija s klijentom.

Što je osobitost vaše Škole dizajna?

- Najveća prednost je ta što mi kao profesore nemamo teoretičare niti je kod nas slučaj da jedan profesor predaje sve predmete. Mi imamo osam različitih stručnjaka za različita područja koji djeluju u praksi. Taj segment je meni osobno najvažniji. Ono što većina vidi kao prednost je i to što je škola u sklopu mog studija za dizajn interijera pa polaznici mogu iz prve ruke vidjeti sve ono što koriste i rade arhitekti s 10 i više godina iskustva. 

Naš stručni tim dodatno se brine da organizira goste predavače, razno razne posjete proizvođačima, te da imamo manje grupe i jako puno praktičnog dijela.

image
Saša Lisjak

Jesu li potrebna stručna određena predznanja da bi se vaša škola mogla pohađati?

- Za stilista nije potrebno predznanje, samo četverogodišnja srednja škola, a za dizajnera moraju imati predznanje koje se može dobiti u nekim stručnim školama ili na dodatnim edukacijama koje su pogađali. A imamo i jako puno studenata koji nam dođu s nekog fakulteta i traže specijalizaciju u ovom smjeru. Konkretno to predznanje može biti ili završena srednja škola za građevinskog tehničara, arhitektonskog tehničara, drvodjeljskog tehničara dizajnera, dizajnera unutrašnje arhitekture, industrijskog dizajnera ili završenu četverogodišnju srednju školu i odslušano minimalno 70 sati tehničkog crtanja, minimalno 70 sati prostornog oblikovanja te stečene vještine rada u CAD računalnim programima kroz formalno obrazovanje. 

19. travanj 2024 13:04