Tražite li recept za čokoladnu tortu kojom ćete se večeras posladiti, ne tražite više. Kako znamo da tražite čokoladnu? Znamo, znamo. I mi smo tražili istu.
I evo je, najtraženija torta godine na popularnom gastro portalu The Kitchen. I ne samo da je najpretraživaniji, nego ju je stručni žiri spomenutog Kitchena između nekoliko popularnih recepata za čokoladne torte izabrao kao najbolju. Autorica je slavna chefica Ina Gartner, tako da vjerujemo da je recept bez greške. Bacimo se na pripremu, jer vrijeme odmiče...
Senzacionalana čokoladna torta
Sastojci za tijesto:
210 grama brašna
400 grama šećera
90 grama kakaa
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
240 mililitara mlaćenice
120 mililitara ulja
2 jaja
1 žličica čiste esencije vanilije
240 mililitara vruće kave
Za čokoladnu kremu:
175 grama čokolade
250 grama maslaca
1 žumanjak
1 žličica čiste esencije vanilije
155 grama šećerau prahu
1 žlica instant kave
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje, a zatim namažite maslacem i pobrašnite.
Prosijte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol pa promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaja i vaniliju. Uz lagano miješanje polako dodajte mokre sastojke u suhe, a na kraju dodajte kavu. Ulijte tijesto u pripremljene posude i pecite 35 do 40 minuta. Ohladite tijesto u posudama, a zatim izvadite.
Za čokoladnu kremu otopite čokoladu na pari pa je pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Miješajte maslac dok ne posvijetli pa mu dodjate žumanjak i vaniliju te miješajte još 3 minute. Postupno dodajte šećer, a zatim instant kavu otopljenu u 2 žličice vrele vode. Odmah dio premažite po prvom sloju tijesta, preklopite drugim pa rasporedite po cijeloj torti i ukrasite po želji.