Nakon što smo ih mjesecima lešavali, pohali, ribali, pekli na gradele... teško je pronaći nove ideje za pripremu tikvica. I zato nas jako vesele recepti poput ovoga, u kojem su sad već pomalo dosadne tikvice spojene s pršutom i mozzarellom u neodoljiv složenac nalik lazanjama. Jedan mali detalj - najobičnije krušne mrvice - čini veliku razliku: zapečenoj površini dodaje neodoljivu hruskavost. Imamo i video, a recept slijedi u nastavku.
Hruskave lazanje od tikvica
Sastojci
2 srednje tikvice
150 g krušnih mrvica
50 g ribanog parmezana
3/4 žličice sjeckanog peršina
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
1/2 žličice mljevene paprike
6 tankih kriški pršuta
150 g narezane mozzarelle
1-2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija, obložite kalup za kruh papirom za pečenje.
Tikvice tanko izrežite po dužini. U tanjuru pomiješajte krušne mrvice, peršin, češnjak u prahu, luk u prahu, mljevenu papriku te sol. Uvaljajte tikvice u smjesu. Od ostatka smjese s mrvicama odvojite 1-2 žlice pa ih pospite po dnu posude. Posložite tikvice preklapajući jednu preko druge pa dodajte tri zgužvane ploške pršuta i narezanu mozzarellu. Ponovite još jednom. Na vrh dodajte još mozzarelle i pospite preostalom mješavinom krušnih mrvica, pokapajte maslinovim uljem i zapecite 25 minuta.