Obožavamo kroštule, a vjerujemo da su i vama drage, jer, ako ćemo pravo, kome nisu? Ipak, imaju jednu veliku manu: pržene su u ulju i zbog toga poprilično kalorične. Jer, same po sebi, ne bi smjele predstavljati veći dijetalni prijestup, posebno ako ih ne pospemo s previše šećera u prahu. Kad bi se samo nešto moglo poduzeti po pitanju ulja...
Na sreću, može (ako nas pitate - i hoće, već ovog vikenda). Pronašli smo recept za kroštule pečene u pećnici, a tijekom pretraživanja naišli smo na još jednu zanimljivu varijantu omiljenih kroštulica, no o tome u nastavku. Idemo najprije objasniti kako se to kroštule uopće mogu peći. Odgovor je pomalo neočekivan: treba ih najprije skuhati. Zaintrigirani? Pročitajte recept, a potom ćemo vam dati i onu zanimljivu ideju za kroštule, koju smo ranije spomenuli.
Pečene kroštule
Sastojci:
500 grama brašna
70 grama šećera
50 grama maslaca
3 jaja
1 žumanjak
30 mililitara rakije
žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo, dodajte šećer 1, prstohvat soli, cijela jaja i lagano razmućeni žumanjak. Ulijte rakiju i sve dobro promiješajte. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko 10 minuta dok ne dobijete čvrsto, ali podatno tijesto.
Zamotajte ga u foliju i ostavite da miruje pola sata na sobnoj temperaturi.
Zatim ga razvaljajte, po mogućnosti pomoću stroja za tjesteninu kako bi bilo ujednačene debljine. Izrežite ga po želji, ali uzmite u obzir da će vam biti jednostavnije baratati s kvadratima prorezanima po sredini nego s mašnicama i drugim nepravilnim oblicima.
Ubacite ih u lonac s kipućom vodom, ne više od 2-3 odjednom. Izvadite ih čim isplivaju na površinu pa ih ocijedite i poslažite u posudu za pečenje obloženu papirom. Pecite na temperaturi od 200 stupnjeva 10 minuta s jedne i 5 minuta s druge strane.
Premjestite u zdjelu za posluživanje i pospite šećerom u prahu.
A sad evo i druge ideje.
Ponovite gornji postupak sve do valjanja tijesta, a potom tijesto izrežite na jednake kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite žlicu džema od jagoda ili malina pa preklopite tijesto tako da dobijete trokute. Pržite ih u vrelom ulju, ocijedite i pospite šećerom u prahu.