Prošlo je prazničko doba pa smo neko vrijeme stagnirali s proizvodnjom kolača i keksića. Sad smo pak već pojeli sve što nam je ostalo na zalihama, a s obzirom na to da još uvijek ništa ne radi i uz to je užasno hladno pa ne idemo nigdje, nemamo ni za koga gubiti kilograme koje smo nabacili. Zato smo se odlučili upustiti u nove slastičarske pustolovine. Čokoladni amaretti, znani i kao raspucanci, idealni su jer mogu stajati više dana bez da se stvrdnu pa će vam poslužiti i kao zgodna dekoracija na stolu dnevnog boravka.
Sastojci
180 grama sitno mljevenih badema
200 grama šećera
15 grama kakao praha
prstohvat soli
2 bjelanjka
1/4 žličice limunovog soka
1/2 žličice ekstrakta badema
šećer u prahu
Priprema
Pomiješajte bademovo brašno, šećer, kakao i sol. Istucite snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali sok od limuna pa ga pomiješajte sa suhim sastojcima. Dodajte i ekstrakt badema pa miješajte dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto. Uz pomoć žličice oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Rasporedite po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje, ostavljajući oko 2,5 centimetra razmaka među kolačićima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 25 minuta, dok im površina ne popuca. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.